Åbo Underrättelser

Kulturen har fått mindre stöd än andra »

De kreativa branschern­a har fått nästan en halv miljard i coronastöd – men ändå generellt sett mindre statligt stöd än andra.

- Jenny Jägerhorn Svenska Yle nyheter@aumedia.fi

Den kreativa branschen hör till de största förlorarna under pandemin, eftersom kulturlive­t fick stänga ned under långa perioder.

I en färsk undersökni­ng av det kulturpoli­tiska forsknings­centret Cupore framgår ändå att sektorn generellt fått mindre statligt coronastöd än andra branscher. I det som kallas kreativa branscher räknar forskarna förutom konst och kultur också med också reklambran­schen.

DEN KREATIVA branschen får totalt en halv miljard euro i statliga coronastöd.

– Den stödsumma vi räknat med uppgår totalt till över 2 miljarder. Vad som är mycket och vad som är lite är relativt, säger Sakarias Sokka som är specialfor­skare vid Cupore.

I undersökni­ngen har Cupore räknat med stödbeslut under pandemin från undervisni­ngsoch kulturmini­steriet, Centret för konstfrämj­ande,

Taike, närings-, trafik- och miljöcentr­alerna, Business Finland och Statskonto­ret. Man har också räknat med stöd som ännu inte har hunnit delas ut under det här året.

Av de stöd som Business Finland och NTM-centralern­a delat ut har 7-10 procent gått till den kreativa branschen.

DET FINNS OCKSÅ skillnader inom olika konstområd­en. Mest stöd delades ut till aktörer inom scenkonste­n, som musik, teater och dans.

Sakarias Sokka säger att det är stora summor de kreativa branschern­a gått miste om, men tillägger att det är svårt att ge exakta siffror eftersom olika instanser räknar på lite olika sätt.

– Coronastöd­en täcker nog inte alla förluster inom alla områden då allt var nedstängt så länge. Därför känns det berättigat att betoningen ligger på scenkonste­n som fått den största enskilda potten inom den kreativa branschen.

VISSA AKTÖRER har mer beredskap än andra att lyfta fram och rapportera om förlustern­a.

– Kulturbran­schen saknar en stark lobbyorgan­isation som turism- och restaurang­förbundet Mara. Intresseor­ganisation­erna är väldigt splittrade, säger Sokka och fortsätter:

– En fråga som alltid dyker upp är hur väl kulturbran­schen lyckas komma fram som en enad front eller om det genast blir gnabb.

UNDERVISNI­NGS- och kulturmini­steriet riktade mest stöd till de aktörer de också normalt stöder mest, som de nationella konstinsti­tutionerna och museer, teatrar och orkestrar som får statsstöd.

– Det är förståelig­t också en orsak till att frilansarn­a och det fria fältet var upprörda över att de i början av pandemin blev helt utan. Senare tog Taike i beaktande dem.

Av undersökni­ngen framgår också att olika myndighete­r har olika uppfattnin­g om hur den kreativa branschen definieras och koordinera­s. Det i sin påverkar vilka stöd aktörerna får.

– Det har länge talats om vikten av kunskapsba­serad ledning inom olika myndighete­r, men det här avslöjar att det är sjuttons svårt att leda via kunskap om den inte finns till hands.

 ?? ARKIV/ PRESSBILD ÅBO SVENSKA TEATER ?? TUFFT UNDER CORONAN. År 2021 protestera­de bland annat Åbo Svenska Teater med denna bild mot coronarest­riktionern­a. En ny undersökni­ng visar att de kreativa branschern­a fått mindre coronastöd än många andra.
ARKIV/ PRESSBILD ÅBO SVENSKA TEATER TUFFT UNDER CORONAN. År 2021 protestera­de bland annat Åbo Svenska Teater med denna bild mot coronarest­riktionern­a. En ny undersökni­ng visar att de kreativa branschern­a fått mindre coronastöd än många andra.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland