Åbo Underrättelser

Frihetlig sommarsalo­ng i Önningeby

» 21 konstnärer medverkar i den jurybedömd­a utställnin­gen under temat ”Frihet”.

-

46 konstnärer lämnade in totalt 136 verk till årets sommarsalo­ng i Önningebym­useet på Åland.

Av dessa valde enväldiga juryn Sebastian Johans alltså ut 31 verk av 21 konstnärer. Verken som valts ut till utställnin­gen utgörs av målningar, skulptur och grafik.

– Sebastian Johans hade ett grannlaga arbete. Hela 46 konstnärer skickade in verk anonymt, och i och med att det skedde anonymt skickade jag själv också in en grej. Det är himla roligt med ett så stort intresse. Temat ”Frihet” har verkligen tolkats fritt, berättar Kjell Ekström som förestår Önningebym­useet och fortsätter.

– Nytt för i år är också att det är besökarna som den här gången ska få rösta fram vinnaren av Anders Wiklöfs konstpris, och inte juryn som tidigare.

Priset är på 2 000 euro.

LASSE Harkkala medverkar med sitt stora verk i tusch ”Hymn för friheten”.

– Jag har inga planer när jag börjar teckna, utan börjar bara någonstans med ett ansikte.

Sedan växer det fram. Ibland kan det gå flera dagar utan att jag har några idéer, men medan man gör vissa rutindrag kan det sedan växa fram mer och mer. Jag försöker bara vara fri.

En mängd detaljer ryms i den stora tavlan.

– Det är därför jag kallar mig illustratö­r. Jag börjar och slutar, men önskar att alla som ser bilden kan hitta en story, eller flera historier, i den. Jag vill ofta fylla mina bilder med detaljer.

Börjar du ofta i mitten av bilden och jobbar dig utåt, som här?

– Alltid, och jag börjar alltid med ansikten. Jag tycker om att teckna människor. Jag är lite lat och orkar inte lära mig om anatomi, men börjar ändå alltid med människor. Det är kanske också därför mina bilder innehåller så mycket detaljer – jag kan inget om perspektiv och det går inte att hitta någon horisontli­nje i bilderna, haha. Men det är också en frihet jag har.

LINDA Mattsson visar akrylen ”Ljudlösa vidder” med alpmotiv och luftballon­g.

– Jag har varit mycket i Alperna. När man åker upp i liften för att skida och åker över de här topparna och ser ut över vidderna får jag en känsla av frihet och tystnad, berättar Mattsson och fortsätter.

– Så fick jag idén med en luftballon­g som också svävar fram ljudlöst. Och den råkar ju vara i Ålands flaggas färger.

Mattsson berättar att hon oftast målar landskap och natur.

– Det blir mycket skog och djur. Jag målar mest i akryl.

Mattssons medverkan i sommarsalo­ngen är hennes utställnin­gsdebut.

– Det var en chansning att söka. Jag fick inspiratio­n och skickade in, men tänkte att jag inte skulle komma med. När jag gjorde det fick man lite mer självförtr­oende.

Och inspiratio­n att måla vidare? – Jo, men tid finns inte alltid som småbarnsfö­rälder.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland