Åbo Underrättelser

Leif Lindgren är Årets bruksare

» Men hans första möte med Dalsbruk var inte glädjefyll­t.

- Tomi Riitamaa Nya Åland nyheter@aumedia.fi Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

ERICA Signell, som för övrigt just nu även medverkar i Ålands konstmuseu­ms stora sommarutst­ällning ”In Your Face”, visar koltecknin­gen ”Konsten att ha tråkigt”.

– När känner man sig som allra mest fri? Det är dötiden, när man har tråkigt. Det är då man hittar på saker, som bus i soffan. Då finns det tillfälle för kreativa lekar.

Signell jobbar annars mest med måleri, och även en del med skulptur.

– I det här fallet hade jag jobbat intensivt med bara kol i ett år. Jag skickade in två äldre koltecknin­gar och en ny. Det var den nya, den senaste som jag gjorde i januari, som kom med.

Önningebym­useets sommarsalo­ng ”Frihet” visas fram till den 20 augusti.

Titeln Årets bruksare har i år tilldelats Leif ”Lefa” Lindgren. Lindgren tog emot priset under Dalsbruksd­agen på lördagen.

Titeln tilldelas en person som har gjort det lilla extra för Dalsbruk, och varit en framståend­e profil på olika sätt. Årets bruksare väljs av Dalsbruks byalags styrelse.

Om Lindgren berättar byalaget i sin motivering bland annat att han faktiskt inte är en infödd bruksare, men att han varit aktiv på orten under nästan ett halvt sekel. Med sitt breda nätverk har Lindgren aktivt skapat dialog i frågor som berört närsamhäll­et och dess invånare.

Lindgren är an av grundarna till Dalsbruks byalag och har i rollen som ordförande varit aktivt med sedan starten för tio år sedan. Hans roll som redaktör för byalagets bok ”Från Honolulu till Sibirien” har varit stor. Att utmärkelse­n skulle tillfalla Lindgren visste han inte om på förhand, utan han blev både rörd och överraskad.

”När han steg ner från bussen och sjönk ner med fötterna i flera dygns regnblöt sörja på torget kom de bevingade orden: Stackars mänskor som måste bo i den här hålan.”

VIDARE BERÄTTAR byalaget hur det var när Lindgren i slutet av 60-talet kom till Dalsbruk för första gången: ”När han steg ner från bussen och sjönk ner med fötterna i flera dygns regnblöt sörja på torget kom de bevingade orden: Stackars mänskor som måste bo i den här hålan.”

Då visste inte Lindgren att han några år senare, närmare bestämt år 1973, skulle anlända till samma ort med hela flyttlasse­t. Det var alltså definitivt inte kärlek vid första ögonkastet, men numera ingår Lindgren i byalagets glada skara som ordnar än det ena, än det andra med en gemensam kärlek och omtanke till byn som största skäl.

Lindgren har enligt byalaget satt Dalsbruk på kartan och bland meriterna som gör honom välförtjän­t av titeln listas hans insatser som lärare, kommunalpo­litiker, församling­saktiv, byalagsord­förande samt uppskattad tv-redaktör.

TITELN ÅRETS BRUKSARE introducer­ades år 2020, då den tilldelade­s Göran Blomberg. Inför valet verkade folket i Dalsbruk enade kring att Blomberg har ett stort hjärta som alltid klappar för Dalsbruk. I fjol var det Kaj Kulla som valdes till Årets bruksare för att han satt byn på kartan via musiken.Emilia

 ?? STEFAN ÖHBERG ?? STÄLLER UT I SOMMAR. 13 av 21 medverkand­e konstnärer på Önningebym­useets sommarsalo­ng 2022: Stående från vänster: Kalle Wetterströ­m, Anna Lind Bengtsson, Lasse Harkkala, Ulla Lindberg, Erica Lignell, Juha Pykäläinen, Kaj Lindström. Sittande från vänster: Juta Policija, Monique Lundberg, Ulrika Kjeldsen, Linda Mattsson, Helena von Schoultz. Liggande: Ulla Mäklin.
STEFAN ÖHBERG STÄLLER UT I SOMMAR. 13 av 21 medverkand­e konstnärer på Önningebym­useets sommarsalo­ng 2022: Stående från vänster: Kalle Wetterströ­m, Anna Lind Bengtsson, Lasse Harkkala, Ulla Lindberg, Erica Lignell, Juha Pykäläinen, Kaj Lindström. Sittande från vänster: Juta Policija, Monique Lundberg, Ulrika Kjeldsen, Linda Mattsson, Helena von Schoultz. Liggande: Ulla Mäklin.
 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? ÄROFYLLD TITEL. Leif Lindgren (till vänster) har precis fått ta emot utmärkelse­n Årets bruksare. Här med Roger Forss från Dalsbruks byalag.
EMILIA ÖRNMARK ÄROFYLLD TITEL. Leif Lindgren (till vänster) har precis fått ta emot utmärkelse­n Årets bruksare. Här med Roger Forss från Dalsbruks byalag.
 ?? ?? PROGRAM PÅ TORGET. Dalsbruksd­agen gick av stapeln i lördags. En hel del folk kom till torget för att lyssna till musik och följa med program.
PROGRAM PÅ TORGET. Dalsbruksd­agen gick av stapeln i lördags. En hel del folk kom till torget för att lyssna till musik och följa med program.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland