Åbo Underrättelser

”Raseborgs sjukhus kunde ha en viktig roll i vården på svenska”

- Kristoffer Nöjd

Henrik Wickström är andra vice ordförande i det västnyländ­ska välfärdsom­rådets fullmäktig­e där han leder SFP-gruppen.

Wickström sitter också i styrelsen för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Han ser det som en bra sak att vara med på alla nivåer.

– Jag har en möjlighet att se vad särlösning­ar betyder i praktiken.

Jag träffar honom i kafeterian på Raseborgs sjukhus. Kaféet är stängt för stunden, i motsats till tiden då det rådde betydligt mer aktivitet i byggnaden. Han har precis träffat sjukhusled­ningen och diskuterat frågor som uppstår i och med att välfärdsom­rådet blir huvudman i HUS, det vill säga tar över den roll kommunerna nu har.

– Jag ser en möjlighet att stärka sjukhuset och dess profil. Nu försöker jag skaffa en uppfattnin­g om vad för service det kunde finnas i vilka lokaler. Det finns en del tomma sådana i sjukhuset.

Wickström säger att han är positivt överraskad av välfärdsom­rådets intresse för sjukhuset.

Det kan enligt honom vara svårt att få operations­salarna i gång men till exempel klinisk bäddavdeln­ingsverksa­mhet kunde vara en möjlig verksamhet med tanke på områdets demografi.

Han tror att sjukhuset bästa chans är att spela en viktig roll i den svensksprå­kiga vården i området.

– Ett sjukhus som kan garantera vård på svenska skulle kunna ha en stark status. Det skulle vara ett sätt att utnyttja de lokala resurserna bättre. Om man kan höja sjukhusets profil så är det också lättare att locka personal. Det har varit svårt sedan BB försvann och verksamhet­en har granskats och profilerat­s om gång på gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland