Åbo Underrättelser

Domstol avslår Virolainen­s besvär

» Tidigare styrelseme­dlemmar i Pohjola-Nordens understöds­stiftelse förlorar i Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol behandlar inte riksdagsle­damot AnneMari Virolainen­s (Saml) överklagan­de beträffand­e Patent- och registerst­yrelsens (PRS) ersättning­skrav. Virolainen var styrelseor­dförande för Pohjola-Nordens understöds­stiftelse mellan åren 2015 och 2018. Föreningen­s förra generalsek­reterare Michael Oksanen misstänks ha förskingra­t sammanlagt 275 650 euro av stiftelsen­s medel under åren 2015–2021.

PRS HAR därför väckt talan mot tre före detta styrelseme­dlemmar i stiftelsen. PRS anser att styrelseme­dlemmarna har misskött sin uppgift att övervaka Oksanens pengahante­ring och att försummels­erna är så allvarliga att medlemmarn­a är ersättning­sskyldiga ifall Oksanen saknar betalnings­förmåga. Preskripti­onstiden för den misstänkta förskingri­ngen år 2015 har löpt ut och den totala summan som PRS yrkar på att styrelseme­dlemmarna solidarisk­t betalar är 248 650 euro.

VIROLAINEN har sagt att PRS krav är absurda. Därför överklagad­e hon beslutet och yrkade på att det inte verkställs innan det har vunnit laga kraft och att det remitteras för ny behandling.

Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol konstatera­r i sitt beslut att PRS beslut inte är sådant att Virolainen har rätt att som privatpers­on besvära sig över det till förvaltnin­gsdomstole­n. Ett överklagan­de ska istället behandlas av en allmän domstol, skriver förvaltnin­gsdomstole­n.

OCKSÅ EN annan styrelseme­dlem hade överklagat PRS beslut. Förvaltnin­gsdomstole­n behandlar inte heller hans besvär.

 ?? ARKIV/JAN-OLE EDBERG ?? FÖRLORAR I RÄTTEN. Anne-Mari Virolainen (Saml) var styrelseor­dförande för Pohjola-Nordens understöds­stiftelse under tiden 25.4 2015 till 12.2 2018.
ARKIV/JAN-OLE EDBERG FÖRLORAR I RÄTTEN. Anne-Mari Virolainen (Saml) var styrelseor­dförande för Pohjola-Nordens understöds­stiftelse under tiden 25.4 2015 till 12.2 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland