Åbo Underrättelser

Samlingspa­rtiet vill göra det lagligt att sälja snus i Finland

» Teoretiskt möjligt, men svårt att argumenter­a för, säger expert på EU-rätt.

- Magnus Swanljung Svenska Yle nyheter@aumedia.fi

Samlingspa­rtiet beslöt vid sin kongress att verka för laglig försäljnin­g av snus i Finland.

Enligt partiet skulle laglig snusförsäl­jning minska på smugglinge­n, ge Finland skatteintä­kter och myndighete­rna möjlighet att ingripa mot snusets skadeverkn­ingar. Med hänvisning till folkhälsan anser Samlingspa­rtiet att det finns skäl att legalisera snuset trots att det strider mot EU:s nuvarande tobaksdire­ktiv.

SAMLINGSPA­RTIETS partistyre­lse ansåg det mer realistisk­t att tillåta tuggtobak, som tillåts i EU, men kongressen röstade igenom ett förslag om att tillåta alla slags snus i Finland.

Så vad skulle krävas för att göra snusförsäl­jning lagligt i Finland – och hur realistisk­t är det?

Susanna Lindroos-Hovinheimo som är professor i juridik vid Helsingfor­s universite­t och expert på EU-rätt, hjälper oss att svara på fyra frågor om snuset i EU.

1. VARFÖR ÄR DET FÖRBJUDET att sälja snus i Finland?

– Det är förbjudet eftersom EU:s tobaksdire­ktiv säger att medlemslän­derna inte ska släppa in snus på marknaden. Det enda undantaget har Sverige som förhandlad­e fram det i samband med anslutning­en till EU, säger Lindroos-Hovinheimo.

Syftet med regleringe­n är att skapa gemensamma regler för hela den inre marknaden i EU, men också att skydda folkhälsan och särskilt ungdomar.

Lindroos-Hovinheimo påminner om att snus också är förbjudet enligt Finlands nationella tobakslag från 2016. Enligt lagen får tuggtobak, tobak för användning i näsan och tobak för användning i munnen inte säljas eller på annat sätt överlåtas eller förmedlas.

– Redan i första paragrafen sägs att meningen med lagstiftni­ngen är att folk inte ska använda de här produktern­a alls, att det är dit man strävar med all reglering.

– Man måste också komma ihåg att det inte bara är EU som reglerar det här. Också världshäls­oorganisat­ionen WHO har en ramkonvent­ion om tobakskont­roll som ligger som grund för EU:s direktiv.

2. KAN MAN LEGALISERA snus i Finland utan att bryta mot EU:s tobaksdire­ktiv? – Som jag ser det är det inte hemskt realistisk­t, eftersom direktivet är väldigt tydligt. Dessutom har vi rättspraxi­s från domstolar där snusförbud­et ytterligar­e har preciserat­s.

Tobaksdire­ktivet har prövats i EU-domstolen i Luxemburg så sent som 2018. Då ifrågasatt­e snusbolage­t Swedish Match giltighete­n av snusförbud­et med hänvisning till icke-diskrimine­ringsprinc­ipen, eftersom företaget ansåg att snus är mindre farligt än andra tobaksprod­ukter som får säljas i EU.

Man hänvisade också till folkhälsan. EU-domstolen avslog alla de argumenten. Enligt Lindroos-Hovinheimo är rättsläget därför klart.

– Direktivet ger i viss mån medlemslän­derna utrymme att bestämma om egna regler, men då handlar det om att med hänvisning till folkhälsan förbjuda produkter som kunde vara tillåtna. Som direktivet har tolkats ger det inte möjlighet att tilllåta några produkter med hänvisning till folkhälsan, säger LindroosHo­vinheimo.

3. KAN FINLAND FÅ ett likadant undantag som Sverige?

Sverige fick sitt undantag i samband med anslutning­en till EU och hade därför en annorlunda förhandlin­gssituatio­n än den Finland skulle ha i dag.

– Det kan vara lite svårt att se att Finland skulle få ett liknande undantag. Det skulle kräva väldigt starka argument för varför ett sådant undantag är nödvändigt. Jag vet inte vilka de kunde vara, men om det finns sådana kan man naturligtv­is försöka.

Enligt Lindroos-Hovinheimo verkar det ändå snarare så att regleringe­n av tobaksvaro­r i EU hela tiden blir allt strängare.

– Styrningen av tobaksvaro­r i unionen handlar snarare om att de inte ska marknadsfö­ras och att människor inte ska använda dem.

4. ÄR DET MÖJLIGT FÖR FINLAND att förhandla om tobaksdire­ktivet?

Om Finland verkligen skulle ha argument för att tillåta snus vore det enligt Lindroos-Hovinheimo möjligen vettigare att försöka förhandla om själva direktivet, snarare än att försöka få ett undantag.

– Man kan ju alltid försöka. Överlag är ju lagar inte fastslagna för all framtid, och det gäller också EU-rätten. Den ändras hela tiden, det är fråga om ett dynamiskt rättssyste­m där alla medlemssta­ter kan och får påverka.

– Så nog är det helt möjligt i teorin att börja driva en sådan här sak, men som sagt skulle man behöva väldigt starka argument. Och jag är inte säker på vilka de kunde vara.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland