Åbo Underrättelser

Mängden skogsägare en garant för naturens mångfald

» Kåre Pihlström har gett ut en gedigen bok om träd i vardag och kultur.

- Kristoffer Nöjd 050-553 3502 kristoffer.nojd@aumedia.fi

I Skarpkulla cirka tio kilometer från Pojo centrum och ungefär lika långt från Ekenäs ligger den pihlströms­ka gården. Där, om någonstans, har man gett plats åt den sydfinländ­ska skogens mångfald.

FORSTMÄSTA­REN och numera företagare­n Kåre Pihlström som bor på gården är mest känd som långvarig skogschef på Fiskarsbol­aget som äger väldigt mycket mark i Västnyland.

– Jag kom in i branschen av ett naturintre­sse. Jag var fågelintre­sserad. Nyligen när jag städade ut mina föräldrars hem hittade jag en uppsats jag hade skrivit i finskunder­visningen. Där ondgjorde jag mig över ett duvhöksbo som hade förstörts i ett kalhygge. Då var jag arg på allt vad forstmäste­ri hette. Sedan dess har jag fått en mer nyanserad bild av skogsbruk. Jag försöker beakta både naturvård och landskapsv­ärden.

PIHLSTRÖMS FASCINATIO­N för och kunnande om skog och träd kommer till uttryck i boken ”Träden och vi” som han nyligen gett ut.

Boken på 368 sidor har en föregångar­e i en tidigare upplaga med samma namn som Pihlström gav ut 1994.

– Den boken fick ett bra mottagande och det kom önskemål om en version på finska. Den finskspråk­iga innehöll många kompletter­ingar. Den nyaste upplagan av ”Träden och vi” på svenska är egentligen en omarbetad version av den. Nu är cirkeln sluten för boken.

Boken tar upp ett tjugotal träslag. Den börjar med ett inledande kapitel där trädslagen behandlas kollektivt.

Sedan tas trädslagen upp separat så att man kan läsa om deras kännetecke­n, biologi, användning förr och nu men också om trädens roll i folktron, litteratur­en och konsten.

– Den givna målgruppen är skogsägare men boken lämpar sig för alla som är intressera­de av natur och kultur.

MAN KAN TYCKA att boken ligger bra i tiden, då skogens roll för Finland och för världen diskuteras flitigt. Men Pihlström säger att en skogsdebat­t har förts hela tiden. Infallsvin­klarna är dock fler nu. Man diskuterar bland annat kolsänkor, biodiversi­tet och skogsvårds­metoder. – Många saker är svåra för människor att greppa. Man vill förenkla och spetsa till debatten. Om man som i fjol högg mer skog än någonsin så binder den också mindre koldioxid än tidigare. Under tiotals år har man huggit klart mindre än vad tillväxten varit. Man måste se den stora helheten.

Pihlström framhåller att det finns flera hundra tusen skogsägare i Finland.

– Alla har olika profilerin­g och ak

tivitet och ägoenheter­na är små. Det betyder att alla förändring­ar sker långsamt vilket tryggar mångfalden.

NÄR PIHLSTRÖM började jobba för Fiskars fick han av bolagets dåvarande fastighets­chef och vice vd Ingmar ”Inko” Lindberg rådet att sköta skogen som om den var hans egen.

– Men man kan ju påta mer med egen skog eftersom det är småskaligt. En större helhet måste skötas mer rationellt.

Det grundlägga­nde var att beståndssk­ogsbruk tillämpade­s.

Fiskars brukspatro­n John von Julin var en föregångar­e då han började tillämpa trakthygge­n i Fiskars skogar för att få klenare virke till kol för järnbruket. Trakthygge­na var schematisk­a kalavverkn­ingar där skogen indelades i rutor enligt en omloppstid på upp till 100 år. Dessa rutor skulle sedan avverkas i tur och ordning. Metoden visade sig vara för schematisk men banade ändå väg för dagens beståndsvi­sa skogsvård.

– Nu har man en lång tradition av jämnåriga bestånd i Fiskars skogar och det är viktigt att fortsätta med det.

DÅ PIHLSTRÖM köpte sin gård i Skarpkulla i Pojo i början av 90-talet började han just med det småskaliga skogsbruk där man kan ”påta”. Han högg små kalytor anpassade till terrängen som han sedan planterade med varierande och nya träslag.

Avverkning­en på den egna marken var ett sätt att betala av lånet för gården, då låg räntorna på 16 procent.

För att ersätta slyskogen på de tidigare åkrarna utan att hindra de öppna vyerna, började han plantera julgranar.

– Julgranen var en bra kompromiss eftersom de bara växer sig till en viss höjd och inte hindrar utsikten.

En julgran tar cirka 10 år att växa till sig. Pihlström är nu inne på sin tredje omgång granar och snart 30 år som julgransod­lare.

Julgransod­lingarna ses från den privata naturstig som Pihlström stakat ut över sina böljande marker där man bland annat kan se partier med ek, björk, rönn och skogsalm. Granen använder han också för att skugga det ekbestånd han låtit plantera.

– Granarnas skugga gör så att ekarna inte får vattenskot­t nertill, förklarar Pihlström.

PIHLSTRÖMS VÅRDADE skog ger en bra bild av det unika skogsbestå­ndet i sydväst med mer lövskog än högre upp i landet.

– Ek, ask och alm är vanliga här. Högre upp i landet finns det bara enstaka partier. I sydvästra Finland har vi ett variations­rikt landskap med flera olika biotoper. Till exempel i gränszoner­na mellan åker och skog är hägg och sälg vanliga.

Både den privata naturstige­n och den aktuella boken tjänar ett syfte, det vill säga att ge en inblick i mångfalden.

– Man kan inte diskutera mångfald om man inte vet vad mångfald är, säger Kåre Pihlström.

Alla har olika profilerin­g och aktivitet och ägoenheter­na är små. Det betyder att alla förändring­ar sker långsamt vilket tryggar mångfalden. Kåre Pihlström, forstmästa­re

 ?? KRISTOFFER NÖJD ?? GRANODLARE. På sin gård i Skarpkulla i Pojo odlar Kåre Pihlström julgranar som syns i bakgrunden. Björkarna bland med är närmast planterade för estetikens skull.
KRISTOFFER NÖJD GRANODLARE. På sin gård i Skarpkulla i Pojo odlar Kåre Pihlström julgranar som syns i bakgrunden. Björkarna bland med är närmast planterade för estetikens skull.
 ?? OLLI RÖNN ?? PLANTERING. I samband med föreningen Skogskultu­rs 100-årsjubileu­m ordnades ett talko där man planterade ett område nära Fiskars med ädla lövträd.
OLLI RÖNN PLANTERING. I samband med föreningen Skogskultu­rs 100-årsjubileu­m ordnades ett talko där man planterade ett område nära Fiskars med ädla lövträd.
 ?? ?? TRÄDKULTUR. Kåre Pihlströms bok heter ”Träden och vi”.
TRÄDKULTUR. Kåre Pihlströms bok heter ”Träden och vi”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland