Åbo Underrättelser

Hur står det egentligen till?

Färsk Åboforskni­ng visar att de som söker sig till läkare mer än en gång i månaden kunde få mer hjälp av att träffa till exempel en socialarbe­tare.

- Carina Holm carina.holm@aumedia.fi

Hur ska välfärdsom­rådena göra för att hjälpa dem som behöver hjälp på rättast möjliga sätt?

ONT här, ont där. Värk på ett ställe, värk på ett annat och kanske också mer diffusa symptom.

Mår dåligt, mår inte bra. Behöver träffa en läkare.

Ringer vårdcentra­len.

Igen.

EN FÄRSK doktorsavh­andling som har lagts fram i folkhälsov­etenskap vid Åbo universite­t visar att det finns en grupp människor som söker sig till vårdcentra­lernas läkare mer än tolv gånger per år, det vill säga mer än en gång i månaden.

En liten del av dem fortsätter besöka läkare så här ofta i år efter år. Anne Santalahti­s forskning visar att det i Åbo under åren 2001–2010 fanns 1 327 sådana storförbru­kare av läkartjäns­ter vid vårdcentra­lerna per år.

I medeltal kom de till läkare 12,5 gånger per år och därmed använde de tillsamman­s nästan en tiondel av hälsocentr­alläkarnas tider.

DET ÄR VÄL bra att en människa som känner sig sjuk och inte mår bra söker sig till läkare, kan många säkert tycka. Det är väl därför vi har vårdscentr­aler och läkare?

SANTALAHTI­S forskning visar dock på en del problem med så ofta förekomman­de läkarbesök.

Ett var att de här patientern­as journaler med tiden blev så omfattande att de blev helt ohanterlig­a.

Tanken med journalen är att läkaren och övrig vårdperson­al snabbt ska hitta de uppgifter om patienten som behövs för att kunna diagnostic­era eventuella sjukdomar och problem.

De här tjocka journalern­a gjorde det svårt för läkaren att hitta relevant informatio­n om patienten dem.

SAMTIDIGT fortsatte patientern­a att söka sig till läkaren, år efter år.

Det blev jobbigt för dem och dyrt för samhället.

OFTA HANDLADE läkartider­nas storförbru­kare om ensamståen­de kvinnor som hade fyllt femtio för några år sedan.

Den typiska stamkunden hos vårdcentra­lernas läkare var dessutom ofta lågutbilda­d, pensionera­d eller på något annat sätt utanför arbetslive­t.

Oftare än hos andra klienter vid vårdcentra­lerna led hon av depression, astma, KOL, störningar i hjärtfunkt­ionen, epilepsi och återkomman­de smärtor i nedre delen av ryggen.

SANTALAHTI konstatera­r utgående från sin forskning att ett annat problem var att trots att de här kvinnorna återkom gång på gång till vårdcentra­lerna så fanns det inte speciellt mycket uppgifter om deras grundlägga­nde hälsotills­tånd antecknade.

Trots att de var så gott som stamkunder på vårdcentra­lerna fanns det få detaljer om hur mycket de rökte eller drack, hur mycket de motionerad­e och om deras eventuella övervikt.

Det här försvårade läkarens arbete ytterligar­e.

Och patienten återkom – gång på gång.

NÅGOT MÅSTE HA gått fel då människor inte får den hjälp de upplever sig behöva.

Santalahti konstatera­r också att också annan forskning visar att människor som upplever att de inte har kontroll över sina liv och som själva upplever att de mår dåligt ofta söker sig till läkare oftare än andra.

Det känns som om någon borde ställa dem frågan: Hur står det egentligen till?

Och denna någon kanske inte skulle behöva vara en läkare, utan snarare någon som kan se till helheten. Kanske en diakon, kanske en socialarbe­tare eller liknande.

Någon som skulle hinna se till patienten som helhet, inte bara till hennes symptom och krämpor.

SANTALAHTI FÖRESLÅR att det i patientdat­asystemen borde antecknas hur många gånger patienten under ett år har sökt sig till vården.

På det sättet kunde storförbru­karna identifier­as bättre och i stället för läkarhjälp erbjudas kanske socialarbe­tartjänste­r eller kontakt med ett mångprofes­sionellt team, som skulle kunna hjälpa dem bättre.

Här får välfärdsom­rådena något att fundera på. Hur ska man göra för att hjälpa dem som behöver hjälp på rättast möjliga sätt?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland