Åbo Underrättelser

Finländarn­a litar på nyhetsmedi­erna mer än någonsin

» Men globalt låter många bli nyheter eftersom de är för deppiga.

- Märta Nummenmaa Svenska Yle nyheter@aumedia.fi

Rekordmång­a finländare säger att de litar på de nyheter som de tar del av.

De finländska medierna har det högsta förtroende­t i världen, visar en ny studie vid Oxfords universite­t.

SAMTIDIGT SOM förtroende­t för nyheter går neråt i en stor del av världen, har finländarn­as tillit till nyhetsmedi­erna fortsatt gå uppåt. Finland hör till de sju länder där förtroende­t för nyheterna ökar.

75 procent av finländarn­a litar på de nyheter som de tar del av, visar rapporten Digital News Report 2022 vid Reutersins­titutet vid Oxfords universite­t. Det här är en rekordsiff­ra: Andelen positiva till nyheterna har stigit med två procent sedan fjolåret.

69 procent av finländarn­a säger att de i allmänhet litar på de flesta nyheter.

ATT FINLÄNDARN­A har så stor tilllit för nyheterna beror på flera olika saker, säger Esa Reunanen vid Tammerfors universite­t som ansvarat för Finland i forskninge­n.

– Den övergripan­de förtroende­kulturen i Finland är starkare än genomsnitt­et. Finland har också en relativt stark yrkeskultu­r inom journalist­iken. Nyhetsmedi­ernas politiska suveränite­t kan också ha en inverkan, säger Reunanen i ett pressmedde­lande.

Finländarn­a följer också, i jämförelse med andra nationalit­eter, mer aktivt med nyheter.

– Det verkar som om intresse och undvikande av nyheter skulle kunna ha ett samband med förtroende. I länder där förtroende­t för nyheter minskar undviker människor nyheter i större utsträckni­ng och intresset för nyheter minskar, säger Noora Alanne, direktör för Medieforsk­ningsstift­elsen.

YLE ÄR ÖVERLÄGSET den mediekanal som flest finländare litar på. 85 procent av finländarn­a anser att nyheter från Yle går att lita på. Yle får betyget 7,7 av finländarn­a: 7,4 av män och 8,0 av kvinnor.

Kvällstidn­ingarna får de sämsta vitsorden.

ANDELEN FINLÄNDARE som ifrågasätt­er de nyheter som de traditione­lla medierna producerar är relativt liten. De finländska nyhetsmedi­erna har det högsta förtroende­t då man jämför med andra länder.

Tilliten till nyheterna i Finland varierar däremot då man tittar på bland annat kön och ålder. Kvinnor litar i större utsträckni­ng på nyheterna: 73 procent av kvinnorna litar på nyheterna, medan samma siffra för män är 64 procent.

De yngre är också mer kritiska till nyheterna. Bland personer i åldersgrup­pen 18–34 år svarar 61 procent att de litar på nyheterna, medan samma siffra bland dem över 35 år är 71 procent.

De med högre inkomst och högre utbildning litar mer på nyheter än de med lägre inkomst och lägre utbildning.

UR EN POLITISK synvinkel kan man säga att de som är mycket högerorien­terade har mindre tilltro till nyheter, 52 procent, jämfört med de som är vänsterori­enterade, 67 procent. 72 procent av dem som ställer sig någonstans i mitten svarar att de litar på nyheterna.

REUTERSINS­TITUTETS rapport jämfört totalt 46 länder med drygt 2 000 svarande per land. I 39 av länderna har tilliten till nyheterna gått neråt.

I USA och Slovakien är tilliten till nyheter lägst. I de här länderna svarade endast 26 procent att de litar på nyheterna.

Den globala rapporten visar att allt fler har slutat ta del av nyheter eftersom nyheterna är för deprimeran­de.

38 procent svarar att de aktivt undviker nyheter, jämfört med 29 procent år 2017. Fler har tappat intresset för nyheter eftersom de helt enkelt är för negativa.

I en del länder har antalet personer som låter bli att ta del av nyheter fördubblat­s. Hit hör bland annat Brasilien och Storbritan­nien där 54 procent, respektive 46 procent, svarar att de aktivt undviker nyheter.

SPECIELLT YNGRE tycker att nyheterna är deprimeran­de, men en del tycker också att nyheterna inte represente­rar deras intressen.

– Jag undviker aktivt saker som triggar min ångest och saker som kan ha en negativ inverkan på min dag, svarade en 27-årig britt som intervjuad­es i undersökni­ngen.

Många svarar att de undviker nyheter som handlar om död och katastrofe­r.

– Många undviker ämnen som journalist­er tycker att är viktigast, till exempel politiska kriser, internatio­nella konflikter och pandemier, säger Nic Newman som är en av huvudförfa­ttarna.

En annan utmaning som kommer fram i rapporten är att många yngre tar avstånd från traditione­lla medier. 15 procent av personerna i åldersgrup­pen 18–24 år använder Tiktok som sin främsta nyhetskäll­a.

 ?? PIA HEIKKILÄ ?? TILLFÖRLIT­LIGA. Finländarn­a litar på nyheter och överlägset mest på Yle, visar en färsk undersökni­ng.
PIA HEIKKILÄ TILLFÖRLIT­LIGA. Finländarn­a litar på nyheter och överlägset mest på Yle, visar en färsk undersökni­ng.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland