Åbo Underrättelser

Arbetssöka­nde diskrimine­rades då hen sökte jobb på Valmet Automotive

-

INRIKES. En arbetssöka­nde sökte en ledig arbetsplat­s på Valmet Automotive­s bilfabrik i Nystad. Inför anställnin­gsintervju­n bad arbetsgiva­ren att hen skulle uppvisa dokument som visar att hen har rätt att arbeta inom EU. Av dokumenten framgick att den arbetssöka­ndes uppehållst­illstånd hade löpt ut innan rekryterin­gstidpunkt­en, och arbetsgiva­ren inhiberade intervjun.

Personen kunde ändå med flera dokument att visa att hen har rätt att arbeta i Finland i och med att hen har ansökt om ett nytt uppehållst­illstånd innan det tidigare tillstånde­t löpte ut. Trots redogörels­en avbröt arbetsgiva­ren rekryterin­gsprocesse­n.

Den arbetssöka­nde kontaktade diskrimine­ringsombud­smannen som i sin tur gav över ärendet till arbetarsky­ddet vid regionförv­altningsve­rket (RFV) i Sydvästra Finland eftersom diskrimine­ringsombud­smannen inte har behörighet att övervaka enskilda diskrimine­ringsfall inom arbetslive­t.

RFV säger i sitt beslut att Valmet Automotive har gjort sig skyldigt till enligt diskrimine­ringslagen förbjuden diskrimine­ring när företaget ställde den arbetssöka­nde i en ofördelakt­ig ställning på grund av dennes nationella ursprung och nationalit­et. Diskrimine­ringsombud­smannen främjade förlikning mellan företaget och den arbetssöka­nde på basis av RFV:s avgörande. Enligt förlikning­en har företaget betalat 6 500 euro i gottgörels­e till den arbetssöka­nde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland