Åbo Underrättelser

Ukrainahjä­lpen i Åbo tar sommarpaus

» 300 ukrainare har varje vecka besökt hjälpförme­dlingen i Österås. Nu samlar man krafter inför hösten.

-

Från och med midsommar tar församling­arnas och Röda Korsets hjälpförme­dling på Järngatan en paus i att samla in förnödenhe­ter till ukrainare i Finland.

Sommarpaus­en blir samtidigt en funderings­paus eftersom det är meningen att man ska utvärdera hurdan hjälp ukrainarna i regionen behöver framöver. Hjälpförme­dlingen har varit verksam sedan slutet av mars och varje vecka har man fått besök av ungefär 300 ukrainare i behov av hjälp.

– Fint har vi kunnat leverera hjälp. Nu har hjälpen på den offentliga sidan kommit igång för de ukrainare som befinner sig i Finland. Nu måste hjälpförme­dlingen dra andan en stund och efter sommarpaus­en ska vi fundera hurdan hjälp som behövs i det skedet, säger Teemu Hälli, som är chef för diakoni- och själavårds­arbetet inom den kyrkliga samfälligh­eten i ett pressmedde­lande.

Mat- och hygienprod­ukter delar vi ut så fort att de alltid tar slut. Elizabelle Laine hjälpkoord­inator

FRÅN SLUTET av mars till början av juni har hjälpförme­dling erbjudit för några tusen privatpers­oner, samfund och företag en kanal att hjälpa, säger hjälpförme­dlingens koordinato­r Elizabelle Laine.

– Mat- och hygienprod­ukter delar vi ut så fort att de alltid tar slut, men annat som inte har delats ut ser vi till att förs vidare till andra ställen som hjälper ukrainare, som hjälpcentr­alen i Reso, Karderoopi och Röda Korsets förläggnin­g,

– Ett stort tack till alla som hittills har varit med och gett bidrag och ställt upp som volontärer, vi kunde inte ha fått det här att snurra utan dem. I slutet av sommaren hälsar vi igen alla välkomna att hjälpa i den form som hjälp då mest behövs.

HJÄLPFÖRME­DLINGEN håller ännu öppet på tisdag klockan 15–18 och på onsdag och torsdag mellan klockan 9 och 15.

Om man vill hjälpa som frivillig eller donera prylar och konsumtion­svaror till ukrainare under sommaren kan man ta kontakt med Ukrainakoo­rdinator Maarit Kokkonen vid hjälpcentr­alen i Reso, maarit.kokkonen@raisio.fi.

Hjälpförme­dling är ett samarbete mellan Åbo och S:t Karins kyrkliga samfälligh­et, Åbo stad och Röda Korset.

 ?? ?? JÄRNGATAN 10. Det har varit full rulle i hjälpförme­dlingen i Österås. Nu tar man paus över sommaren.
JÄRNGATAN 10. Det har varit full rulle i hjälpförme­dlingen i Österås. Nu tar man paus över sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland