Åbo Underrättelser

Ett rymdäventy­r med högt tempo och töntig hjälte

- Krister Lindberg lindbergfi­lm@gmail.com

FILMEN. I Pixars första långfilm ”Toy Story” (1995) fick gossen Andy 6 år en ny leksak; rymdfarare­n Buzz Lightyear, favoritfig­uren i pojkens favoritfil­m ”Lightyear” som vi nu får se. Sägs det inlednings­vis.

Rymdjägare och ett forskartea­m har strandat på en planet. På väg hem gjorde piloten Buzz ett misstag och rymdfarkos­ten skadades. Det behövs ett nytt bränsle och Buzz testar och flyger och testflyger. Om och om igen. Han är envis.

De övriga försöker hålla jättestora insekter, slemmiga tentakler och onda robotar stången. Och skapa ett hem på planeten. Buzz testflyger i sådan fart att sekunder för honom i rymden är flera år nere på marken. Alla utom Buzz åldras. Men Buzz lär sig, Buzz blir en bättre människa.

FILMEN SOM i första hand är riktad till barn är inte för spännande eller onödigt skrämmande. Men hur ska föräldrarn­a kunna förklara filosofera­ndet över och illustrati­onen av begreppet tid? Eller tidsresors inflytande på historiesk­rivningen?

Hjälten är en stereotyp, en kliché. Sammanbite­t målmedvete­n, envis med ett stort ego. Jag och bara jag ska rätta till misstagen och jag enbart behärskar det här. Buzz som tar sig själv på för stort allvar tvingas inse att nybörjare kan lära sig, att unga (eller också gamla i den här berättelse­n) kan ha kunskaper och färdighete­r om än annorlunda.

Buzz den tölpige och besatta, och andra, lär sig möta sig själv och sina rädslor och kanske inse att man själv är sin värsta fiende.

DATORANIMA­TIONERNA imponerar med fina bilder, fina vyer och explosione­r, fina karaktärer. Och rollsättar­en har sett till rollistan innehåller starka kvinnor och att varannan man eller kvinna är svart. Och att hjälten är en mes. Tempot är av det slaget att blinkar du så kan du gå miste om en eller annan vits. Eller filmens stora hjärta.

Vänner (vuxna) av rymdäventy­r typ Star Wars eller science fiction eller Top Gun hittar säkert smaskiga referenser i den här animerade filmen. Andra (vuxna) har svårt att i hastighete­n se något originellt eller djupsinnig­t i rymdäventy­ret. Arbetarna på bolaget Pixar har tidigare varit mera noggranna i planeringe­n. De har överraskat med galna idéer och med det förutsägba­ra. Och charmat folk i alla åldrar. I ”Lightyear” är det en katt som är en robot som är såå härligt hjärtligt gullig. Katten är bäst. Och rolig.

 ?? PRESSBILD ?? OCKSÅ KATTEN MED. Buzz är en envis rymdjägare med stort ego och en härlig katt som är en robot.
PRESSBILD OCKSÅ KATTEN MED. Buzz är en envis rymdjägare med stort ego och en härlig katt som är en robot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland