Åbo Underrättelser

Bildkonstn­ären Katarina Reuter tilldelas Finlands konstakade­mis pris

» Konstprise­t består av ett penningpri­s på 25 000 euro, en utställnin­g på konstmusee­t EMMA i Esbo och en konstnärsp­ublikation.

-

Bildkonstn­ären Katarina Reuter, född 1964, får Finlands konstakade­mis pris år 2022.

Hon har tagit examen vid Bildkonsta­kademin år 1988 och arbetar för tillfället på landsbygde­n i Raseborg, omgiven av naturmotiv. Reuter är känd för sina avbildning­ar av naturens, närmiljöns och småkrypens världar, uppbyggda med finkänslig­a och precisa penseldrag.

Verken är mångbottna­de, fantasiegg­ande och flertydiga.

PRISNÄMNDE­N karakteris­erar sitt val på följande sätt: ”Katarina Reuters skickligt utförda verk manifester­ar en stillhet som inte ges så mycket uppmärksam­het i dagens samtidskon­st – ett tyst och dröjande betraktand­e av motivet och en fokusering på detaljerna. Förutom att Reuter redan i flera års tid kompromiss­löst har avbildat naturen lyfter hennes konst också fram frågor om vår relation till naturen, om naturens mångfald och om de mikrovärld­ar den gömmer – frågor som just nu är oerhört viktiga.”

NÄMNDEN konstatera­r också att det sätt som Reuter bygger upp sina verk på förenar hennes produktion med målarkonst­ens klassiska tradition, samtidigt som det presentera­r ett helt eget uttryck för att tolka och uppleva omgivninge­n.

DET är femte gången som priset, som inrättades år 2013, har delats ut.

 ?? PAULA VIRTA/EMMA ?? KATARINA REUTER.
Får Finlands konstakade­mis pris på 25 000 euro.
PAULA VIRTA/EMMA KATARINA REUTER. Får Finlands konstakade­mis pris på 25 000 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland