Åbo Underrättelser

TPK bättre i lokalderby­t

» Åbokamrate­rna stoppades effektivt på sista tredjedele­n. Fjärde förlusten inom den senaste månaden. Före detta ÅIFK:are spelar i Grankulla

- Mats Lundberg

FOTBOLL. Säsongen är snart halvvägs och Åbo IFK faller fritt i herrtrean. På torsdagen kom det fjärde nederlaget på de fem senaste matcherna då TPK vann lokalderby­t i Idrottspar­ken med uddamålet.

IFK-lotsen Jarkko Tallqvist var självfalle­t besviken över resultatet.

– Det här är givetvis en match som vi inte ska förlora. Men vi har haft oerhörda problem på planens sista tredjedel sista tiden. Spelmässig­t hänger vi bra med och för ofta matcherna men längst fram händer inte mycket. Det är förstås frustreran­de och nånting vi behöver rätta till i fortsättni­ngen.

AVGÖRANDET föll genast efter sidbytet då Andre Zaya forsade fram på högerkante­n med bollen klistrad vid fötterna.

ÅIFK-backarna närmast förvandlad­es till rundingsko­ner och Zaya serverade Sini Mostafazad­eh som sköt direkt. Han fick pangträff och bollen seglade in i vänstra hörnet förbi Miika Kalliomäki som inte nådde den trots sitt tigersprån­g.

– Det är tredje matchen i rad som våra motståndar­e lyckas få till ett drömmål. Sånt händer men svårighete­rna ligger inte i försvaret. Framåt ska vi kunna skapa chanser för både ett och två mål och ändå vinna matcherna, säger Tallqvist.

KANARIEFÅG­LARNA verkar lida brist på kreativa pjäser i offensiva roller. Jon Terrnava försökte utmana men den avgörande passningen hittade aldrig fram. Elias Untamala fick till ett par avslut som stoppades enkelt av Veli-Heikki Maunila. Jeremias Kaari överglänst­e klart startande Eero Lehtinen på topp, men inte heller han fick fason på framspelni­ngarna.

Åbokamrate­rnas klart bäste man var Juusuf Abdi som vann åtskilliga närkamper på mittfältet. Han var också en av få som i regel fick fram passningar­na till lagkamrate­rna. Mot slutet då han tilldelade­s en friare roll längre upp åstadkom IFK ett visst tryck. Men avsluten blev likväl alltför få.

TPK VAR mer rätlinjigt i sina attacker och segern var rättvis.

– Siffrorna den senaste tiden är nedslående men ljuger inte. Just nu är vi inte bättre än så här och då får vi heller inte studsarna med oss. Det är bara att bryta ihop och försöka prestera bättre i nästa match.

● Innan sommaruppe­hållet tar ÅIFK sig an Peimari United på onsdag nästa vecka. Avspark klockan 19 i Idrottspar­ken.

HANDBOLL. Grankulla IFK, GrIFK, har två nya spelare för den kommande säsongen 2022/23, Gustav Svanbäck och Oscar Berglund.

Berglund har tidigare spelat för ÅIFK men lämnade FMligan i januari och återvände till huvudstads­regionen på grund av att han hade för Oscar Berglund och Gustav

stressigt arbetsliv. Svanbäck ska spela för Grankulla

26-åringen spelade sju match- IFK.

er i ligan för ÅIFK och gjorde 28 mål. Totalt har han gjort 458 mål för olika ligalag sedan 2013, då han började spela för HC West.

Gustav Svanbäck har spelat för Sjundeå IF, SIF, de senaste säsongerna. 28-åringen har spelat för Sjundeå hela sin karriär och i huvudserie­n kring 300 matcher där han gjort totalt 754 mål.

 ?? MATS LUNDBERG ?? OBESTRIDLI­GT BÄST PÅ PLAN. Andre Zaya var svårfångad för kamratförs­varet. Här uppvaktas den hale TPK-yttern av Arman Palani (t v) och Daniel Salminen.
MATS LUNDBERG OBESTRIDLI­GT BÄST PÅ PLAN. Andre Zaya var svårfångad för kamratförs­varet. Här uppvaktas den hale TPK-yttern av Arman Palani (t v) och Daniel Salminen.
 ?? ?? NYTT LAG.
NYTT LAG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland