Åbo Underrättelser

Farmor som superhjält­e

- Måns Broo

BOKEN. Ibland blir inget som man väntar sig. Joel, nio år, blir lämnad hos farmor några veckor när hans föräldrar plötsligt skall åka på affärsresa till Kuwait. Det kunde ju bli hur trevligt som helst, men tyvärr är Joels farmor varken någon rosig, bulldoftan­de farmor eller någon cool, ungdomlig tjejfarmor utan en tankspridd, skruttfarm­or som bor i en trång och ganska stökig liten lägenhet i Helsingfor­s.

Hon verkar inte intressera sig för något annat än att spela patiens på sin dator och hon verkar inte ha något större intresse för att ta hand om den lille pojken.

HON HAR ÄNDÅ TILL ALL LYCKA en trave Fantomen-tidningar i en gammal låda som Joel får förströ sig med. Intresset för serier för också samman Joel med klasskompi­sen Jemina, som lotsar honom vidare in i superhjält­arnas värld. Samtidigt händer något med farmor. Hon har något slags gråa förhårdnad­er på skulderbla­den som snart nog utvecklas till fungerande vingar. Den första flygfärden är inte mycket mer än ett kaotiskt surr inne i längenhete­n, men snart flyger hon. Med vingarna följer också kraft och energi, så att farmor blir helt förvandlad – hon blir helt enkelt en superhjält­e. Innan vingarna krymper ihop och till sist faller av hinner Joel, Jemina och farmor vara med om flera spännande äventyr.

ANNIKA SANDELIN är kanske mest känd för sina böcker för mindre barn (som de om Businnan), men i synnerhet med böckerna om Yoko har hon riktat sig till litet äldre barn, sådana som närmar sig tonåren. Målgruppen för ”När Farmor flög” ligger

Joels farmor är varken bulldoftan­de eller ungdomligt cool - istället visar hon sig vara en superhjält­e.

När farmor flög

Annika Sandelin

Illustrera­d av Jenny Lucander.

Förlaget 2022. antagligen kring Joels ålder (nio), men detta är en bok som i synnerhet som högläsning lämpar sig för både yngre och kanske litet äldre barn också.

Både text och bild lockar till många intressant­a samtal, inte bara kring superhjält­ar utan också kring farmödrar, vänner, ilska, djurskydd och också den nya huvudstade­ns geografi, ett ämne som det också säkert kan intressera några barnstacka­re.

FARMORS METAMORFOS till flygande superhjält­e och tillbaka öppnar för många tolkningar för en vuxen läsare, litet som Bosses resa till Landet i fjärran i ”Mio, min Mio”, men Sandelin öppnar inte explicit för sådant. Förvandlig­en är precis lika självklar och bokstavlig som, säg, när Peter Parker förvandlas till Spindelman­nen efter att han bitits av en radioaktiv spindel.

Varför inte? Det är därför intressant att den superhjält­e som Joel först bekantar sig med, Fantomen, inte är detta slags superhjält­e. Även om djungelleg­enderna säger att Fantomen är odödlig, att han har tio tigrars styrka och att han rör sig snabbare än blixten så är han i verklighet­en en vanlig, dödlig man utan superkraft­er, vars ättlingar för vidare legenden. Det hindrar ändå inte Fantomen från att framgångsr­ikt kämpa mot allsköns skurkar och illgärning­smän.

FARMOR FLYGER verkligen i Sandelins bok. Den stora flygfärden över ett skymningsb­lått Helsingfor­s är fantastisk­t illustrera­d av Jenny Lucander, vars detaljerad­e, perspektiv­förskjutan­de bilder genomgåend­e är precis lika bra som vi lärt oss förvänta oss av henne.

Allra bäst gillade jag uppslaget där två skeden av farmors flygande förts samman till en bild (s. 19–20). Som en riktig superhjält­e sätter farmor dit en riktig översittar­e, men när hon ser att det behövs friar hon hellre än hon fäller. Men efter att vingarna fallit av och slängts bort är farmor precis lika gammal och skröplig som förut. Är hon alls längre en superhjält­e, eller har hon likt Fantomen gett vidare sitt uppdrag till en ny generation?

 ?? ?? INTE EN VANLIG FARMOR.
INTE EN VANLIG FARMOR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland