Åbo Underrättelser

Alla mina katastrofe­r.

- Blanka Henriksson

Karin Filén

Förlaget 2022.

BOKEN. Karin Filén debuterar med en bok för slukarålde­rn (9–12 år) om elvaåriga Sandra som snart ska börja sjätte klass. Boken utspelar sig framförall­t under det långa sommarlove­t och är uppbyggd av korta episoder, flera ganska dråpliga, som inte alltid för handlingen framåt.

En jämnårig läsare har all möjlighet att känna igen sig både i händelser och känslor – det är vardagligt om än lite skruvat, med en humoristis­k glimt i ögat.

ROLLERNA ÄR relativt klart fördelade. Mamma som inte riktigt lyssnar, pappa som är lite överdriven i sitt planerande, jobbiga storebror, gulliga lillasyste­r och så mellanbarn­et Sandra som är rädd för att göra

”Alla mina katastrofe­r” är riktad till barn i den så kallade slukarålde­rn, 9-12 åringar. Vardagligt och humoristis­kt! bort sig och inte passa in. De vuxna är överlag schablonar­tat framställd­a och tillför inte skildringe­n mer än en passande bakgrund.

FILÉN UNDVIKER att gå in på djupet i vad det är att vara barn 1986 när boken utspelar sig. Olyckan i Tjernobyl ligger som en tidsmarkör i bakgrunden, och ingen kan undgå hänvisning­arna till vare sig klädmode, artister eller nymodighet­er som Donkey Kong-spel. Den som var med på den tiden ler igenkännan­de åt alla små detaljer, som de snurrade ändarna på seglarskor­nas skosnören, medan det för yngre läsare bidrar till att skapa stämning av något annorlunda, men samtidigt så bekant.

MÅNGA VIKTIGA ämnen berörs i förbifarte­n, som en mycket obehaglig händelse med en vuxen man som blottar sig för flickorna.

Barnen berättar inget för de vuxna och trots att huvudperso­nen åter

Allra bäst är skildringe­n av vänskapen mellan de tre bästa vännerna Sandra, Jenny och Emma. Vi slipper den eviga svartsjuke­triangeln.

kommer till episoden blir den så gott som okommenter­ad. Här lämnas läsaren åt sin egen fantasi och det blir inte riktigt klart hur fel en sådan handling är på flera plan.

ALLRA BÄST ÄR skildringe­n av vänskapen mellan de tre bästa vännerna Sandra, Jenny och Emma. Vi slipper den eviga svartsjuke­triangeln och här är istället tre vänner som trots sina olikheter umgås avslappnat och utan drama.

Här ryms både avundsjuka på vännen som har det bättre ställt, och stor förståelse för hur utsatt man kan vara när det är dags byta skola och ska navigera alla risker för att göra bort sig.

”Alla mina katastrofe­r” bjuder på en trevlig stund och passar både som högläsning, även om vissa inslag kanske är i pinsammast­e laget att höra inför en vuxen, och som sommarlovs­underhålln­ing att läsa själv.

 ?? ?? DRÅPLIGA EPISODER.
DRÅPLIGA EPISODER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland