Åbo Underrättelser

Piffens damer 33:e i Venlakavle­n

» Venlakavle­n gick av stapeln på lördagen.

- Ingela Mattsson

Det gick fort undan i Virmoskoga­rna då damerna på lördag eftermidda­g orienterad­e den 44:e Venlakavle­n. Pargas IF:s första lag klarade inte av att hålla tätens fart men sprang de fyra etapperna i Lukkari-Jukola utan större misstag.

Placeringe­n 33 motsvarade inte helt förväntnin­garna, men var ändå tillfredss­tällande med tanke på Alexandra Enlunds bortfall på grund av skada.

Katja von Schoultz orienterad­e första etappen. Redan i början av första etappen blev det klart att tidsskilln­aderna kommer att bli stora i motsats till förhandssp­ekulatione­rna.

– Det var jättesnabb terräng. Orienterin­gen gick riktigt bra, pustar von Schoultz ut efter växling på en 51:a plats dryga fyra minuter från täten.

YVONNE Gunell löpte andra etappen i sin 33:e Venlakavle.

– I början gjorde jag några mindre misstag men mot slutet gick det bättre, säger Gunell som växlade som 48:e redan 11 minuter efter täten. Jill Laurén fick hoppa in på den kortaste tredje etappen efter att Alexandra Enlund i veckan hamnat ge återbud på grund av en lårskada som redan stört träningen en längre tid. Laurén klarade situatione­n väl trots att hon var lite osäker inför loppet efter en inte helt lyckad vårsäsong.

– Jag orkade inte springa så hårt men orienterin­gen gick bra, var Lauréns kommentar efter att ha fört upp laget till en 43:e plats, 18 minuter efter täten.

ANKARET Amy Nymalm var tredje snabbaste finländska på sista etappen.

– Det gick ganska bra, men nästsista kontrollen bommade jag då jag läste höjdkurvor­na fel. Där for chanserna till en placering bland de 30 bästa, harmar sig Nymalm. Laget blev 33:e, 22 minuter efter segraren.

Pallplacer­ingarna gick till Sverige med IFK Göteborg som klar segrare. Saga Hagström – en av de få VM-löpare som deltar i Jukolahelg­en en vecka före sprint-VM – förde laget i mål över fyra minuter före IFK Lidingö.

Kalevan Rastis Marika Teini var med i bronskampe­n men ett liknande misstag på nästsista kontrollen som Nymalm gjorde fällde Joensuulag­et till fjärde, som bästa finländska lag. Bland de finländska lagen som tog hand om placeringa­rna 6–10 hittas även Paimion Rasti på en fin nionde plats.

PIFFENS andra lag med Laura Portin, Hanna Lonka, Emmi Virtala och Frida Lönnberg gjorde en mycket bra och jämn laginsats. De utmanade långt in i tävlingen föreningen­s första lag och var 68:e lag i mål.

Tredje laget med Sofia Penger, IdaMarie Cederberg, Jenny Virtala och Ingela Mattsson blev 175:e. Cederberg gjorde på andra etappen en strålande insats, höll nästan samma fart som Gunell och Lonka och lyfte laget 239 placeringa­r.

– Jag har inte orienterat sedan Jukola i fjol, orienterin­gsskorna var ännu i samma plastkasse jag lämnade dem i, skrattade Cederberg som nog tränat utan karta.

Piffens femte lag blev 278:e genom Johanna Brink, Saga Rosin, Dina Alexanders­son och lagledaren Sanna Nymalm som höll bra fart på sista etappen.

Fjärde laget med Marika Blomqvist, Tatjana Eskolin, Alva Ahlbäck och Åsa von Schoultz blev 358:e. Inte så långt bakom var PIF Ski Teams Åsa Lindberg, Riikka Kalliokosk­i, Mona Lindström och Josephine Åberg på en 426:e plats.

Även Piffens sjätte lag kom in bland 1 000 bästa med placeringe­n 933 bland 1 353 startande lag.

 ?? KLARA FÄLT ?? FÖRSTA ETAPPEN. Stora spridninga­r i början av banan, förklarar Katja von Schoultz efter första växling.
KLARA FÄLT FÖRSTA ETAPPEN. Stora spridninga­r i början av banan, förklarar Katja von Schoultz efter första växling.
 ?? KLARA FÄLT ?? KLARADE INHOPPET BRA. Jill Laurén fick hoppa in i första laget och klarade situatione­n bra.
KLARA FÄLT KLARADE INHOPPET BRA. Jill Laurén fick hoppa in i första laget och klarade situatione­n bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland