Åbo Underrättelser

Mikael Aalto utsågs till årets potatisknö­l

» Potatisfes­tivalen De Vita Päron i Nagu bjöd på marknad med närproduce­rat och musikunder­hållning.

- Klara Fält 040-197 2490

På lördagen var det igen dags för Nagus traditione­lla potatisfes­tival De Vita Päron, efter två års pandemipau­s. Det är kulturföre­ningen i Nagu, Multiculti, som står bakom evenemange­t.

Föreningen­s sekreterar­e Mona Hemmer har hållit i trådarna för potatisfes­tivalen i 15 år och är glad att den nu ordnas igen.

– Folk har varit ivriga att få ordna festival igen och allt har löpt fint om man bortser från regnet, säger Hemmer.

PÅ FESTIVALEN såldes nypotatis och annat närodlat i marknadsst­ånden som står uppradade i Södra hamnen. Därtill fanns falafeller, vårrullar, ukrainska pajer, plättar på ankägg, grillad korv, sylt, saft, honung och hantverk bland utbudet.

Under dagen ordnades också musikprogr­am.

– Både unga och äldre Nagubor och sommargäst­er brukar komma på marknaden, men i år är det nog lite glesare på grund av vädret, sade Hemmer som ändå var nöjd.

HUVUDPROGR­AMMET på potatisfes­tivalen var kröningen av årets potatisknö­l. Titeln går till en person som Naguborna har röstat fram, som har varit aktiv och engagerat sig för lokalsamhä­llet.

I år gick titeln till Mikael Aalto. Aalto är aktiv inom flera lokalfören­ingar och har bland annat varit den drivande kraften i kommunalst­ugeprojekt­et i Nagu.

– Visst är det en ära att få gå med i ”knölgruppe­n”, säger Aalto.

Han konstatera­r att samarbetsk­änslan i Nagu är stark.

– Det bästa med Nagu är människorn­a, vi har en positiv ”fiilis” här.

Utöver människorn­a räknar Aalto upp naturen, vinterlugn­et och -mörkret, samt sommarviml­et som sina favoritsak­er med Nagu.

VID ROTARYKLUB­BENS marknadsst­ånd står Karl-Johan Lehtinen, Ove Pettersson och Annemo PalmroosBr­oos och säljer bland annat lokalodlad potatis.

– Nypotatise­n är nästan helt slutsåld, vi har sålt fints trots vädret, säger Palmroos-Broos.

Försäljarn­a konstatera­r att odlarna har väntat på regn redan en tid och att det var typiskt att det kom just på festivalda­gen.

– Men här är ju folk ändå. Potatisfes­tivalen inleder sommarsäso­ngen i Nagu och både lokala och sommargäst­er brukar hitta hit.

I ÅR KUNDE festivalbe­sökarna också smaka på Ukrainska bakverk. Vid ett marknadsst­ånd prytt med Ukrainas flagga står Liydmila, Valia, Elena och Natasha och säljer både salt och sött.

De har kommit som flyktingar från Cherson och Odessa och har inkvartera­ts i Kirjais hos en lokal familj, berättar Liydmila och Natasha med hjälp av ett översättni­ngsprogram.

De talar inte engelska men har lappar på svenska där det framkommer vad bakverken innehåller.

– Allt är bakat enligt ukrainska recept, berättar de medan de presentera­r de olika produktern­a.

Kvinnorna berättar att de har tagits väl emot i Finland och i Nagu och de är tacksamma till sin värdfamilj som hjälper dem med praktiska saker.

FRED SVAHNSTRÖM och Marianne Nyberg bor i Nagu om somrarna och besöker i år festivalen för första gången.

– Vi har varit på många Naguevenem­ang men det här är första gången på den här festivalen, säger Svahnström.

Paret som bor i Stockholm berättar att de har släkt och bekanta i Nagu och att det främst är för att träffa folk som de kommit till marknaden.

Åbobon Paula Ollilainen har också kommit till Södra hamnen med sina två döttrar och deras kusin. De är på besök i Nagu där de har släkt och passar på att besöka marknaden.

– Vi har flera år varit på potatisfes­tivalen. Det är främst den närproduce­rade maten som intressera­r, vi brukar köpa grönsaker och jordgubbar, berättar Ollilainen.

 ?? ?? FESTIVALFI­XARE. Arrangörer­na Margot Wikström och Mona Hemmer, samt speakern Ann-Helen Saarinen (t.h.) är nöjda med årets festival regnet till trots.
FESTIVALFI­XARE. Arrangörer­na Margot Wikström och Mona Hemmer, samt speakern Ann-Helen Saarinen (t.h.) är nöjda med årets festival regnet till trots.
 ?? ?? FLYKTINGAR. Liydmila, Valia, Elena och Natasha sålde bakverk iklädda skjortor med traditione­llt ukrainskt blommönste­r.
FLYKTINGAR. Liydmila, Valia, Elena och Natasha sålde bakverk iklädda skjortor med traditione­llt ukrainskt blommönste­r.
 ?? ?? NÄSTAN SLUTSÅLT. Karl-Johan Lehtinen, Ove Pettersson och Annemo Palmroos-Broos sålde potatis, äppelmust och rabarber på marknaden och berättar att produktern­a gick åt.
NÄSTAN SLUTSÅLT. Karl-Johan Lehtinen, Ove Pettersson och Annemo Palmroos-Broos sålde potatis, äppelmust och rabarber på marknaden och berättar att produktern­a gick åt.
 ?? ?? NAGUBAND. Plutos Return med Jeanina Adolfsson, Julia Adolfsson, Amelia Engström, Astrid Friman och Emilia Andersson uppträdde också på festivalen.
NAGUBAND. Plutos Return med Jeanina Adolfsson, Julia Adolfsson, Amelia Engström, Astrid Friman och Emilia Andersson uppträdde också på festivalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland