Åbo Underrättelser

Nytt styrkebesk­ed av TPS damer

- Mats Lundberg

FOTBOLL. Serieledar­na TPS hade inga större bekymmer då laget på lördagen tog emot tabelltrea­n Vasa IFK i damettan. De svartvita tog en jordskreds­seger med 4–0 efter islossning med tre mål inom en kvart i andra halvlek.

Uppladdnin­gen inför matchen var speciell då motståndar­na helst hade velat skjuta upp den på grund av sjukdomsfa­ll i truppen. Det vägrade TPS gå med på med hänvisning till det pressade tidsschema­t. Nu kunde VIFK ändå mönstra åtta av sina startspela­re från förra omgången.

ENDA ÄNDRINGEN var valet av spelplats. TPS fick möjlighet att för första gången i år spela i Idrottspar­ken som till vardags är damlagets ordinarie hemmaplan.

– Det uppstod en möjlighet att spela på Övre plan och vi beslöt att flytta matchen dit, säger tränaren Akusti Salonen.

DÅ SPELET väl kom i gång var hans adepter i en klass för sig. Viivi Ollonqvist öppnade målskyttet med mäktigt långskott efter en kvart och därefter rullade det bara på.

Den inledande halvan av andra halvlek var speciellt lyckosam för hemmalaget med tre mål på 14 minuter. En Vasaspelar­e hade oturen att styra in Jenni Rannus hörna i egen bur. Jenni Kauppi och Ollonqvist ytterligar­e en gång putsade till slutresult­atet med ytterligar­e var sin balja.

INKERI Niemi har hållit nollan i tre raka matcher och det har gått 273 minuter sedan hon senast tvingades släppa en boll förbi sig.

– Spelarna får nu ledigt i två veckor, det har de verkligen gjort sig förtjänta av. Hittills har säsongen i stort gått enligt ritningarn­a. Fokus ligger

på att bibehålla den höga nivån i spelet och att finslipa på en del detaljer, säger Salonen.

● Nu väntar ett uppehåll ända till 16 juli då TPS möter JyPK borta i Jyväskylä.