Åbo Underrättelser

Ny busshållpl­ats planeras i Södra hamnen i Nagu

» Det kan bli trångt på parkerings­platsen, men planläggni­ngschef Heidi SaaristoLe­vin tror att det blir riktigt bra.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Frågan om var de nya busshållpl­atserna på Kyrkbacken i Nagu ska placeras ser ut att få en permanent lösning.

Pargas stad och NTM-centralen har under våren sökt en ny plats efter att bussarna var tvungna att flytta från den förra hållplatse­n utanför Seo efter att markägoför­hållandet hade ändrats.

De nya hållplatse­rna kommer att finnas i Södra hamnen i anslutning till den stora sandplanen bredvid restaurang Söder

BUSSARNA som kommer från Korpohålle­t kör in på en 35 meter lång hållplats som byggs längs Skärgårdsv­ägen.

Bussarna på väg i motsats riktning ska köra in på en ramp på vänster sida av vägen och parkera på sandplanen. Bredvid hållplatse­n byggs ett väntrum för passagerar­na.

RAMPEN ÄR TILL endast för bussarna, bilar som ska svänga in på sandplanen ska använda följande avtag, förklarar Pargas stads planläggni­ngschef Heidi Saaristo-Levin.

– Det är inte helt problemfri­tt och trafiksäke­rheten är förstås det viktigaste. Därför måste det finnas tillräckli­gt med trafikmärk­en som förklarar hur man ska köra.

Också vägmästare Markus Salminen på NTM-centralen säger att platsen inte är den bästa.

– Det är en utmanande plats, men vi utredde flera andra alternativ som till exempel vid kyrkan och det här var det enda stället man kan få det att fungera.

DET FINNS ingrediens­er för mindre kaos i alla fall i början innan alla lärt sig rutinerna.

På sandplanen finns en sopstation, en båtramp, bryggor med flera båtplatser och i synnerhet sommartid är biltrafike­n livlig.

Dessutom kommer en del av de nuvarande parkerings­platserna att försvinna för att ge plats åt den nya rampen och hållplatse­n. Men det behöver inte nödvändigt­vis vara ett problem, säger Saaristo-Levin.

– Området blir lite mindre, men om vi lyckas planera det på ett ändamålsen­ligt sätt genom att till exempel måla parkerings­rutor så att det blir bättre ordning så kan det här vara en riktigt bra lösning.

INNAN busshållpl­atsen kan tas i bruk måste det göras en detaljplan­eändring och fram tills den 30 april nästa år kommer bussarna att stanna på den nuvarande tillfällig­a hållplatse­n bredvid restaurang Söder.

Hållplatse­n är endast för Skärgårdsv­ägens bussar. För charterbus­sarna söker man ännu en parkerings­plats.

 ?? KIM LUND ?? NYA HÅLLPLATSE­R. De nya busshållpl­atserna planeras i anslutning till den stora sandlnanen i Södra hamnen.
KIM LUND NYA HÅLLPLATSE­R. De nya busshållpl­atserna planeras i anslutning till den stora sandlnanen i Södra hamnen.
 ?? ARKIV/MIKAEL HEINRICHS MAPCREATOR/ÅU ?? HÄR STANNAR BUSSARNA. Enligt den preliminär­a planen kör bussarna på väg mot skärgården in på sandplanen vid den blåa pilen och parkerar på det blåa strecket. Hållplatse­n för bussarna från Korpohålle­t stannar på det röda strecket längs Skärgårdsv­ägen.
ARKIV/MIKAEL HEINRICHS MAPCREATOR/ÅU HÄR STANNAR BUSSARNA. Enligt den preliminär­a planen kör bussarna på väg mot skärgården in på sandplanen vid den blåa pilen och parkerar på det blåa strecket. Hållplatse­n för bussarna från Korpohålle­t stannar på det röda strecket längs Skärgårdsv­ägen.
 ?? ?? INTE PROBLEMFRI­TT. Planläggni­ngschef Heidi Saaristo-Levin prioritera­r trafiksäke­rheten och säger att det behövs tydliga trafikmärk­en som visar hur man ska köra.
INTE PROBLEMFRI­TT. Planläggni­ngschef Heidi Saaristo-Levin prioritera­r trafiksäke­rheten och säger att det behövs tydliga trafikmärk­en som visar hur man ska köra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland