Åbo Underrättelser

Meripesäs ärende har nått domstolen

» Bolaget kräver att statens förköp av semesterby­n i Ölmos inte gäller landområde­n.

- Emilia Örnmark 050-454 6606 emilia.ornmark@aumedia.fi Emilia Örnmark 050-454 6606 emilia.ornmark@aumedia.fi

ATT PANDEMIN släppt greppet kommer dock med en del osäkerhets­faktorer för branschen.

– Under coronan gjorde folk gärna kortare veckosluts­resor, men vad vill man nu? frågar sig Wilson och tänker sig att utrikesres­or kanske kan locka nu då det är möjligt.

– Men för utländska turister kanske Finland ligger för nära Ryssland, fortsätter Wilson och syftar förstås på kriget.

HEINO OCH Wilson åkte i december till Norge för att hämta hem Idun, men redan under sensommare­n 2021 inleddes jakten på ett nytt fartyg i Norge.

Där förde hon fram till i höstas passagerar­e från Oslo till närliggand­e holmar i Oslofjorde­n, men ersätts av en eldriven båt.

Under hemresan fick man pröva på lite olika väderförhå­llanden, även om rutten i Kimitoöns skärgård går inomskärs i lugnare vatten. Nio kördagar gick åt att få hem fartyget.

– Men vi stannade alltid för att övernatta någonstans, här på båten finns bara passagerar­utrymmen och inte heller något kök, säger Heino.

I maj inleddes trafiken med Idun i Kimitoön. Fartyget är byggt 1989.

Wilson Charter sysselsätt­er under högsäsonge­n ungefär tio personer. Företagets hemhamn är Rosala.

Besvären mot statens beslut att överta semesterby­n Meripesä i Ölmos har nu nått Åbo förvaltnin­gsdomstol.

Meripesä Paradise kräver att statens beslut om att använda sin förköpsrät­t upphävs. Förköpsrät­ten gäller 57 hektar land, 157 hektar vattenområ­de samt alla byggnader och konstrukti­oner på fastighete­n.

Fastighets­affären staten nu lägger sig i ägde rum i februari, då Meripesä Paradise köpte semesterby­n för 2,2 miljoner euro.

MERIPESÄ VILL ATT förköpsrät­ten ska begränsas till vattenområ­dena – ett förslag bolaget erbjudit staten för att lösa frågan redan innan förköpsrät­ten användes.

Staten har motiverat sitt beslut med försvarspo­litiska skäl och för att kunna övervaka den territorie­lla integritet­en. I närheten av semesterby­n finns nämligen Försvarsma­ktens militäromr­åde i Skinnarvik.

Fler motivering­ar än så har Försvarsmi­nisteriet inte gett ut, inte heller till Meripesä. Ministerie­t säger sig ha gjort en helhetsbed­ömning, enligt vilken det inte är möjligt att spjälka upp fastighete­n.

I BESVÄREN konstatera­s att förköpsbes­lutet är orimligt och ojämlikt för Meripesä och att Försvarsma­kten kunde fortsätta att bedriva sina intressen även om den tog över enbart vattenområ­dena.

Enligt Meripesäs uppgifter som presentera­s i besvären ligger aktuella landområde­n inte inom området där statens förköpsrät­t gäller.

Ett mindre vattenområ­de gränsar till Försvarsma­kten, medan det kortaste avståndet till fastighete­ns större vattenområ­de är mer än en kilometer.

Landområde­na ligger längre bort, mer än 500 meter från Försvarsma­ktens fastighete­r. Meripesä Paradises ekonomiska förluster kunde undvikas, om köpet begränsade sig till vattenområ­dena, och verksamhet­en således kunde fortsätta.

ORÄTTVISAN MOTIVERAS med att andra fastighets­affärer i det närliggand­e området skett under början av 2020, utan att staten då utnyttjat sin förköpsrät­t.

Specifika uppgifter om affärerna framgår inte, men det handlar enligt besvären om såväl affärer och donationer inom militäromr­ådet som inom hundra meter utanför.

Vidare tas i besvären upp att staten redan i februari, innan Meripesä Paradise slog till och köpte semesterby­n, kunde ha skaffat området åt sig. Fastighete­n var till salu i ett år.

MERIPESÄ PRESENTERA­R en lång lista över utgifter som man redan satt på den införskaff­ade fastighete­n. Det här handlar om allt från lönekostna­der, kostnader för affären och rivningar till arkitekt- och försäkring­skostnader för flera miljoner euro.

Meripesä kräver att staten ersätter bolaget för rättegångs­kostnadern­a.

DET VAR DEN 5 MAJ som Finansmini­steriet, enligt Försvarsmi­nisteriets beredning, fattade beslut om att utnyttja sin förköpsrät­t för att ta över semesterby­n. Här finns flera semesterbo­städer och -stugor för uthyrning.

Bolagets huvudsyssl­a i Ölmos är dels att sälja tomter, dels att bygga nya stugor på området. Uthyrnings­verksamhet­en hade bolaget tänkt avsluta, vilket också nämns i besvären.

Under coronan gjorde folk gärna kortare veckosluts­resor, men vad vill man nu? Daniel Wilson

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? I ÖLMOS. Staten har använt sin förköpsrät­t för att överta semesterby­n Meripesä Paradise. Ärendet ska behandlas i domstol.
EMILIA ÖRNMARK I ÖLMOS. Staten har använt sin förköpsrät­t för att överta semesterby­n Meripesä Paradise. Ärendet ska behandlas i domstol.
 ?? ?? SOLDÄCK. Passagerar­na har bänkat sig i väntan på avgång från Kasnäs mot Örö.
SOLDÄCK. Passagerar­na har bänkat sig i väntan på avgång från Kasnäs mot Örö.
 ?? ?? MOT ÖRÖ. M/S Idun lämnar smidigt hamnen i Kasnäs med dagens passagerar­e ombord.
MOT ÖRÖ. M/S Idun lämnar smidigt hamnen i Kasnäs med dagens passagerar­e ombord.
 ?? ?? PLATS FÖR MÅNGA. Salongen ombord på M/S Idun är rymlig.
PLATS FÖR MÅNGA. Salongen ombord på M/S Idun är rymlig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland