Åbo Underrättelser

Förväntan tema på Bokkalaset i Ekenäs

» Vill inspirera till läsning av finlandssv­ensk och nordisk litteratur.

-

Litteratur­festivalen Bokkalaset i Ekenäs där författare, läsare, utgivare och litterära föreningar samlas, har i år temat ”Förväntan”, som behandlas ur flera olika perspektiv.

PROGRAMMET består av författars­amtal, intervjuer, utställnin­gar, seminarier, film, musik och program för barnen.

Bokkalaset vill inspirera och uppmuntra till läsning av finlandssv­ensk och nordisk litteratur.

Listan på författare och artister som hittills bekräftat sitt deltagande är lång (se faktaruta) och man hoppas göra den ännu längre.

– Vi har också i år bjudit in författare från Norge, Danmark och Island och hoppas att få träffa flera nordiska författare i höst, säger kulturchef Lotta Lerviks på Raseborgs stad.

Hela programmet offentligg­örs i början av hösten 2022.

EN DEL AV programmet kommer att strömmas inför publik i samarbete med Yle Västnyland, men i övrigt ordnas program runt om i Ekenäs på bland annat Kulturhuse­t Karelia och Ekenäs bibliotek.

En nyhet för i år är Larry Silván-aftonen fredagen den 11 november på Karelia som presentera­r den tidlösa Ekenäspoet­en.

Västnyländ­ska kultursamf­undet ordnar på torsdag 10 november program för barn och vuxna inom ramen för Bokkalaset i det splitterny­a kulturhuse­t Fokus i Karis.

BARNENS OCH de ungas Bokkalas firar i år 10-årsjubileu­m. Program kring temat Förväntan ordnas för barn och unga i Raseborgs alla svensksprå­kiga skolor och daghem.

Förskolorn­a besöks av bokbussen där de kan ta del av dockteater­n ”Jättebjörn­en Leonards äventyr”. Pjäsen görs av Maria och Lucas Sundell.

Lågstadier­na besöks av författarn­a Tanja Is, Annika Sandelin, Karin Filén, Lin Hallberg och Michael Wiander medan högstadier­na får besök av Christoffe­r Relander och Maria Turtschani­noff.

Skrivtävli­ngstraditi­onen fortsätter i årskurs 6 kring poesi med Henrika Andersson och i årskurs 8 kring noveller med Karin Erlandsson.

Kaj Korkea-aho besöker gymnasiern­a kring boken ”Röda rummet”.

NYTT FÖR I ÅR är att årskurs 6 får ta del av ett nytt koncept som tagits fram genom projektet Kulturbric­kan, där speciell fokus läggs på inlärning som sker i kultur- och naturmiljö­er.

Principen är att ”hela staden och landsbygde­n används som inlärnings­miljö”. I konceptet kombineras kulturarvs­besök med ungdomslit­teratur genom en dramaguidn­ing på Raseborgs slottsruin.

På lördag 12 november ordnas familjepro­gram på Ekenäs bibliotek med non-stop sagoläsnin­g och pyssel.

 ?? CATA PORTIN ?? ÅLÄNDSKT. Den åländska författare­n Ulla-Lena Lundberg deltar i årets upplaga av Bokkalaset i Ekenäs i november.
CATA PORTIN ÅLÄNDSKT. Den åländska författare­n Ulla-Lena Lundberg deltar i årets upplaga av Bokkalaset i Ekenäs i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland