Åbo Underrättelser

Wärtsilä och Stena samarbetar då nya hybridfart­yg byggs i Kina – ”Världens största”

» Fartygen ska gå mellan Portsmouth i Storbritan­nien och de franska hamnarna Saint-Malo och Caen.

-

Teknologik­oncernen Wärtsilä levererar sitt hybridfram­drivningss­ystem till tre nya ropax-fartyg som för närvarande byggs för Stena roro.

Två av färjorna får en batterikap­acitet på 11,5 mwh, vilket gör dem till de hittills största hybridfart­ygen inom marinindus­trin, enligt ett pressmedde­lande.

Batterikra­ften är ungefär dubbelt så stor som den som vanligtvis används för hybridfram­drift. Beställnin­gen gjordes i maj.

FARTYGEN HAR designats och utvecklats av Stena roro och Brittany ferries som kommer att chartra fartygen för lång tid och sätta dem i trafik mellan

Portsmouth i Storbritan­nien och de franska hamnarna Saint-Malo och Caen.

Wärtsilä hade redan tidigare fått i uppdrag att leverera ett brett utbud av lösningar för fartygen, så som huvud- och hjälpmotor­er, växellådor, propellrar med ställbara blad (CPP), bogpropell­rar och systemet för bränsleför­sörjning med mera.

FARTYGEN KOMMER att kunna köras på antingen flytande naturgas (LNG) eller batterier.

– Stena vill vara en föregångar­e genom att fasa ut fossila bränslen i vår flotta och tillsamman­s med våra partners påskynda utveckling­en mot en drift med nollutsläp­p, säger Per Westling, vd för Stena roro i ett pressmedde­lande.

HÅKAN AGNEVALL, koncernche­f för Wärtsilä, konstatera­r att batteristo­rleken gör det möjligt för fartygen att gå för full effekt och använda både propellrar och alla bogpropell­rar för att manövrera utsläppsfr­itt in och ut ur hamnarna, även i dåligt väder.

– Den inbyggda lösningen för landström laddar batteriern­a när fartygen ligger förtöjda, säger han.

VIKTIGA egenskaper för hybridfart­yg är bland annat möjlighete­n att integrera flera fartygssys­tem och optimera energisyst­emet ombord i realtid.

Färjorna byggs på varvet China Merchants Jinling (Weihai) Shipyard och beräknas vara klara för leverans under 2024 och 2025.

 ?? STENA RORO ?? STORA. Brittany ferries nya fartyg beskrivs som ”världens största hybridfart­yg”.
STENA RORO STORA. Brittany ferries nya fartyg beskrivs som ”världens största hybridfart­yg”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland