Åbo Underrättelser

Finnlines tar i bruk nya fartyg och utökar sina förbindels­er till Europa

-

SJÖFART. Finnlines utökar sina förbindels­er mellan Finland, Kontinenta­leuropa och Spanien genom nya roro-fartyg med hybridtekn­ik. Därtill öppnar företaget en ny rutt mellan Irland och Belgien.

Det nya fartyget Finneco I börjar trafikera rutten Bilbao–Zeebrugge/ Antwerpen–Travemünde–Helsingfor­s/Kotka–Paldiski. Fartygets första hamnbesök var i Antwerpen den 16 juni, nästa blir i Helsingfor­s på måndag. Finneco II förväntas börja trafikera vecka 28 och Finneco III vecka 29.

I de nya fartygen kan man frakta kring 400 containers var. Jämfört med de större fartygen som i nuläget trafikerar rutten Östersjön–Nordsjön– Biscaya växer fraktkapac­iteten med nästan 40 procent. De nya fartygen är byggda med modern teknik som ska minska på utsläppen.

Fartygen trafikerar under finsk flagga.

I juli börjar Finnlines dessutom trafikera en ny rutt mellan irländska Rosslare

och belgiska Zeebrügge. Från båda hamnarna blir det två avfärdar i veckan.

Efterfråga­n på frakttrafi­k mellan Irland och Kontinenta­leuropa har vuxit tydligt efter Brexit, och den vill man nu genom den nya rutten svara på.

Finnlines är specialise­rat på frakttrafi­k och är det största sjötranspo­rtbolaget som trafikerar mellan Finland och Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland