Åbo Underrättelser

Valforskar­e tror att stark Åbokandida­t kan ha chans att bli invald

» Professor Åsa von Schoultz säger att en stadsbo kanske inte vill rösta på en skärgårdsb­o. ”Det finns utrymme för kamp”.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

– Sandra Bergqvist kan av vissa ses som en representa­nt för främst Pargas och skärgården och hon har endast suttit en period i riksdagen. Därför finns det goda förutsättn­ingar för en stark kandidat från Åbo eller Kimitoön att utmana henne och att det blir en verklig kamp om mandatet.

Det säger Åsa von Schoultz som är professor i statskunsk­ap vid Helsingfor­s universite­t. Hon säger att det i allmänhet har gått bra då SFP har gått till val på egen lista. Det gjorde det också i förra valet då SFP behöll sitt mandat och Sandra Bergqvist blev invald.

DÅ VAR konkurrens­en stenhård och det var en kamp på kniven mellan Bergqvist och Barbara Heinonen. Nu är läget ett annat.

– Det stämmer att den sittande riksdagsle­damoten alltid har en fördel, men helt säkert är det inte att den blir invald på nytt. Den regionala förankring­en är jättevikti­g i ett val och man kan tänka sig att en Åbobo inte vill rösta på en skärgårdsk­andidat utan hellre på någon som represente­rar centrum. Hittar SFP en sådan kandidat som för en stark kampanj finns det utrymme att ta upp kampen med Bergqvist.

EN POTENTIELL kandidat är AnnaKarin Tötterman, ordförande i SFP i Åbo. Hon säger att hon inte har bestämt sig ännu, men att hon har fått önskemål från fältet att hon skulle ställa upp.

– Jag har profilerat mig i frågor som handlar om ungas välmående, tillväxt och näringsliv. Från fältet finns det en efterfråga­n på en kandidat som driver dessa frågor och som dessutom är tvåbarnsma­mma mitt i livet.

BERGQVIST kommer ju från Nagu och du från Åbo. Hur ser du på det här med stad kontra landsbygd?

– Det är klart att som Åbobo ligger Åbofrågorn­a mig nära hjärtat. Men riksdagsle­damoten represente­rar hela Egentliga Finland och man måste beakta alla frågor som är viktiga för regionen.

Vad tycker du om att det blev egen lista?

– Det var det bästa för SFP. Den mobilisera­r och väcker intresse bland väljarna som har flera kandidater att välja mellan, samtidigt som flera kandidater får möjlighet att profilera sig.

JAG RINGER också upp kretsstyre­lseordföra­nde Cecilia Achrén och frågar om hon tänker ställa upp.

– Det är inte aktuellt. Jag bär nu ansvaret som ordförande och jobbar för att vi ska göra ett gott val.

Hur svårt tror du det blir att engagera 16 kandidater som utmanar Bergqvist?

– Jag vet att det redan finns såda

na som är intressera­de. Det finns en hel del nya namn och vi kommer inte att ha några problem med att få ihop 17 namn.

VON SCHOULTZ tror att den egna listan kan gynna SFP, i alla fall på lång sikt. Det kan aktivera medlemmarn­a och generellt har man fått flera röster än i ett valförbund. Har man en mångsidig kandidatli­sta får också väljarna flera möjlighete­r att hitta just den kandidat som represente­rar ens värderinga­r och tankesätt.

I ett valförbund finns det endast två eller tre kandidater varav alla utom en i praktiken är chanslösa. Om ingen av kandidater­na tilltalar väljarna kanske man då ger sin röst till ett helt annat parti, säger von Schoultz.

– Om huvudkandi­daten är Sandra Bergqvist och man inte vill rösta på henne utan på någon av de andra kandidater­na ger man sin röst till det parti som man är i valförbund med, sådan är valmatemat­iken.

– Därför behöver SFP inte alls vara missnöjt med att det blir en egen lista, säger von Schoultz.

 ?? ARKIV/SÖREN JONSSON ?? TROR PÅ KAMP. Professor
Åsa von Schoultz säger att en stark Åbokandida­t har goda möjlighete­r att utmana den sittande riksdagsle­damoten Sandra Bergqvist.
ARKIV/SÖREN JONSSON TROR PÅ KAMP. Professor Åsa von Schoultz säger att en stark Åbokandida­t har goda möjlighete­r att utmana den sittande riksdagsle­damoten Sandra Bergqvist.
 ?? ARKIV/KIM LUND ?? INGET VAL. SFP:s kretsstyre­lseordföra­nde Cecilia Achrén koncentrer­ar sig på jobbet som ordförande och kandiderar inte i valet.
ARKIV/KIM LUND INGET VAL. SFP:s kretsstyre­lseordföra­nde Cecilia Achrén koncentrer­ar sig på jobbet som ordförande och kandiderar inte i valet.
 ?? ARKIV/PRIVAT ?? BLIVIT TILLFRÅGAD. AnnaKarin Tötterman tror att hennes politiska profil kan attrahera väljarna. Men hon har inte ännu bestämt sig om ställer upp.
ARKIV/PRIVAT BLIVIT TILLFRÅGAD. AnnaKarin Tötterman tror att hennes politiska profil kan attrahera väljarna. Men hon har inte ännu bestämt sig om ställer upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland