Åbo Underrättelser

Mat till äldre i Kimito ska tillredas i Dragsfjärd

» Vårdreform­en ligger som grund för beslutet.

- Emilia Örnmark 050-454 6606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Kimitoöns kommun kommer att flytta tillrednin­gen av matportion­er till äldre i Kimito till Hannahemme­t i Genböle, Dragsfjärd. Just nu tillreds matportion­er till både äldre och skolelever i Kimitoområ­det i Skolcentre­ts kök i Kimito.

Det här beslutade Kimitoöns tekniska nämnd på tisdagen.

Omorganise­ringen blir aktuell redan i höst, efter att man gjort minde ändringsar­beten i Hannahemme­ts befintliga kök samt skaffat några köksmaskin­er.

BAKGRUNDEN TILL det här stavas social- och hälsovårds­reformen.

Vid övergång till välfärdsom­rådet är det nämligen önskvärt att köken i kommunen är uppdelade så, att de kök som övergår till välfärdsom­rådet inte producerar mat till verksamhet som blir kvar i kommunen.

– Så här kan vi trygga att det finns ett fungerande kök för välfärdsom­rådet på Kimitoön, säger nämndens ordförande Helena Fabritius (SFP).

Förändring­en berör inte serviceboe­ndet Silverback­en, som har ett

Maten till äldre i Kimitoområ­det ska framöver tillredas i Hannahemme­t, Dragsfjärd.

eget kök.

ENHETER VARS matportion­er snart tillverkas på ny adress är hemvården i norra distriktet, Almahemmet, hälsocentr­alsjukhuse­t och dagcentret i Kimito. Två personer som nu jobbar vid Skolcentre­ts kök börjar jobba i Hannahemme­ts kök.

Detta arrangeman­g ger också möjlighet att bättre anpassa matlistan efter de olika kundgruppe­rnas behov.

Fabritius säger vidare att omorganise­ringen för kommunen inte handlar om några stora summor. För att få Hannahemme­ts kök att fungera som ett centralkök handlar det om omändrings­kostnader för cirka 20 000 euro, nya maskiner för cirka 30 000 euro och en årlig transportk­ostnad på 85 000 euro. Men kostnaden för transport står kommunen för bara till årsskiftet, efter vilket kostnaden faller på välfärdsom­rådet.

UNDER NÄMNDENS möte diskuterad­es såväl miljöaspek­ten gällande den längre transporte­n av matportion­er som eventuella svårighete­r att hitta en företagare för uppgiften.

Från Hannahemme­t till Kimito centrum är det drygt sexton kilometer.

ETT ANNAT alternativ hade varit att bolagisera kommunens kök för att kunna sälja kökstjänst­er till välfärdsom­rådet.

– Men Kimitoön är en så liten aktör att vi knappast klarat oss i konkurrens­en med de stora aktörerna, säger Fabritius, som ser föreslagna omorganise­ring som det enda vettiga alternativ­et.

 ?? ARKIV/EMILIA ÖRNMARK ?? MATLEVERAN­S.
ARKIV/EMILIA ÖRNMARK MATLEVERAN­S.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland