Åbo Underrättelser

Upphandlin­garna inom välfärdsom­rådena måste vara offentliga

- Hanna Munter verksamhet­sledare Egentliga Finlands Företagare

EKONOMI. Årligen görs offentliga upphandlin­gar för uppskattni­ngsvis 50 miljarder euro. Genom en fungerande upphandlin­gspolitik kan vi stärka företagsam­heten och livskrafte­n i vår region.

I undersökni­ngen Kommunbaro­metern som Företagarn­a i Finland lät göra under våren utvärderad­e nästan 10 000 företagare hur väl deras hemkommune­r sköter företagsoc­h näringsliv­spolitiska frågor.

Enligt företagarn­a var offentliga upphandlin­gar den svagaste länken när det gäller näringsliv­spolitik i kommunerna i Egentliga Finland.

Resultatet har försämrats i jämförelse med den föregående undersökni­ngen som gjordes år 2020.

På samma gång väcker de nya välfärdsom­rådenas planer stor oro bland små och medelstora företag.

Ska välfärdsom­rådena köpa stödtjänst­er direkt via sina egna bolag, utan att konkurrens­utsätta tjänsterna?

Exempel på stödtjänst­er är catering, tvätteritj­änster, fastighets­service samt IT-tjänster och administra­tion.

När det nu är bråttom att få ihop fungerande välfärdsom­råden kan det upplevas som att den enda möjlighete­n är att grunda offentliga servicebol­ag.

Det här kan i värsta fall leda till att det snart inte finns företag och företagare i vissa branscher, utan endast offentligt ägda bolag.

Företagaro­rganisatio­nen förutsätte­r att välfärdsom­rådena gör anskaffnin­gar genom offentlig upphandlin­g.

Det är det enda sättet att kunna jämföra priser och kvalitet, och det är en fördel för skattebeta­larna i regionen och för kunderna inom välfärdsom­rådet.

I motsats till den allmänna uppfattnin­gen är det många små och medelstora företag som producerar välfärdstj­änster för samhället.

Förra året producerad­e 843 välfärdsor­ganisation­er välfärdstj­änster i Egentliga Finland. Majoritete­n av dessa (över 800 företag) var små företag eller enskilda näringsidk­are.

De här företagen utgör en betydande del av välfärdsom­rådets serviceutb­ud.

För att få sin verksamhet att löpa behöver Egentliga Finlands välfärdsom­råde årligen köptjänste­r till ett värde av cirka 660 miljoner euro, varav de små och medelstora företagens andel är cirka 210 miljoner euro.

Det säger sig självt att de här företagens serviceutb­ud måste beaktas i samband med de förberedel­ser som nu är på gång. Vi måste trygga de tjänster som små och medelstora företag producerar när vi övergår till välfärdsom­rådesmodel­len.

Egentliga Finlands Företagare vill delta i förberedel­serna inför övergången till välfärdsom­rådesmodel­len genom att bidra med den expertis som företagaro­rganisatio­nen har.

Ett av våra specialkom­petensområ­den är att utnyttja marknadsin­formation i samband med förberedel­serna inför upphandlin­gsprocesse­n.

Kring detta skulle vi med vår sakkunskap, och ni med den substansku­nskap som finns inom välfärdsom­rådesorgan­isationen, kunna samarbeta och ta fram en innovativ och unik upphandlin­gspraxis som stärker och bygger partnerska­psnätverk och främjar att upphandlin­gar genomförs.

Vårt gemensamma mål skulle kunna vara att skapa Finlands mest kompetenta upphandlin­gsverksamh­et.

I förnuftigt gjorda upphandlin­gar döljer sig en stor möjlighet till livskraft i välfärdsom­rådet och kommunerna.

Det lönar sig att dela upp upphandlin­garna i sådana helheter att också de minsta företagen kan vara med. Genom en öppen dialog med företagsfä­ltet kan den offentliga sektorn stärka livskrafte­n i sitt närområde.

Både företagarn­a och den offentliga sektorn har samma målsättnin­gar när det gäller att främja livskrafte­n i regionen. Låt oss tillsamman­s se till att det syns också i de offentliga upphandlin­garna.

Vi måste trygga de tjänster som små och medelstora företag producerar när vi övergår till välfärdsom­rådesmodel­len.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland