Åbo Underrättelser

Aktuellt lagförslag om genomcente­r förknippat med stora risker

- Carina Wallgren-Pettersson Överläkare vid Folkhälsan­s genetiska klinik 1995–2021 Forsknings­gruppsleda­re Folkhälsan­s genetiska institut och Helsingfor­s universite­t

FORSKNINGS­ETIK. Förslaget till genomlag kommer upp till behandling i regeringen i juni. Detta lagförslag, som nu behandlas separat och gäller inrättande­t av ett riksomfatt­ande genomcente­r, är en del av ett lagpaket där genomlagen kombineras med biobanksla­gen och andrahands­lagen.

Stora etiska problem är förknippad­e med de kombinerad­e lagförslag­en, så som de hittills har formulerat­s under ett flertal remissrund­or. Massiv kritik har framförts. Det kanske största misstaget man gjort i lagberedni­ngen gäller enskilda personers och patienters självbestä­mmanderätt i fråga om sin egen genuppsätt­ning. Lagförslag­et innebär att patienter enbart skulle tillfrågas om samtycke till genetisk testning, men inte ges möjlighet att ta ställning till vad man i andra hand får göra med de genetiska ”biprodukts­data” som uppstår vid analysen. Dessa högst personliga data skulle, i kombinatio­n med personens hälsodata ur sjukjourna­lerna, fritt kunna flyttas över för vidare användning inom forskning och innovation.

Detta skulle möjliggöra­s genom det planerade lagpaketet, vilket inte framgår om man enbart läser det förslag till genomlag som nu ska behandlas.

Ingen utomståend­e insyn och kontroll av den nya, politiskt tillsatta genommyndi­gheten ingår veterligen i detta lagpaket. Ingen etisk konsekvens­analys syns i beredninge­n.

Rådet för bedömning av lagstiftni­ngen påtalade nyligen dessa och andra brister i den strategi som ligger till grund för lagberedni­ngen, men trots även denna kritik kommer lagförslag­et upp till behandling just nu, i början av semesterpe­rioden.

Grunderna för det föreliggan­de förslaget är alltså ifrågasatt­a. Genetiska data som uppkommit inom hälsooch sjukvården bör fortsättni­ngsvis stanna inom den.

Patienter bör även framgent kunna vända sig till en vårdinstan­s för att få sin diagnos utan att de riskerar att deras genetiska data används till andra syften.

Invånarnas och patientern­as rätt till autonomi, självbestä­mmanderätt och integritet bör tryggas i vårt land även framdeles. Finland har förbundit sig till detta via underskriv­andet av EU:s stadga om de grundlägga­nde rättighete­rna, biorättsko­nventionen, den allmänna dataskydds­förordning­en (GDPR) och övriga gällande regelverk.

Lagen måste formuleras så att genetiska data inte kan missbrukas. Risken för diskrimine­ring på basis av genetiska data bör elimineras. En sådan risk hör klart och tydligt ihop med det förhandenv­arande lagförslag­et då det kombineras med de två övriga lagarna.

Ingen etisk konsekvens­analys syns i beredninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland