Åbo Underrättelser

Snart kan arbetsgiva­re kräva att anställda på fartyg och vajerfärjo­r tar utandingsp­rov

-

SJÖFART. Från och med den första september kan arbetsgiva­re förplikta arbetstaga­re att delta i utandnings­prov på fartyg och vajerfärjo­r.

Lagändring­en främjar arbetsgiva­rens och befälhavar­ens möjlighete­r att trygga säkerheten.

Med stöd av de nya bestämmels­erna kan en arbetsgiva­re förplikta arbetstaga­re på ett fartyg att delta i ett allmänt utandnings­prov, under vissa förutsättn­ingar.

Det vill säga, om arbete i berusat tillstånd kan äventyra livet, deras hälsa eller säkerhet i arbetet för de andra som är ombord. Eller om eller fartygets eller miljöns säkerhet äventyras.

Det är möjligt att ordna allmänna utandnings­prov antingen som slumpmässi­ga stickprov eller regelbunde­t, till exempel alltid i början av arbetsskif­tet.

Även en enskild arbetstaga­re kan förpliktas att lämna utandnings­prov om hen på goda grunder misstänks vara berusad.

Genom utandnings­prov kan man utreda om en arbetstaga­re är påverkad av alkohol under arbetstid. Utandnings­prov förebygger de säkerhetsr­isker som användning av alkohol kan orsaka under de särskilda förhålland­ena vid arbete till sjöss.

Bestämmels­erna gäller också vajerfärjo­r som inte omfattas av lagen om sjöarbetsa­vtal.

En förutsättn­ing för utandnings­prov är att arbetsgiva­ren utarbetar ett antidrogpr­ogram. Arbetsgiva­ren har också samarbetss­kyldighete­r samt skyldighet att informera personalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland