Åbo Underrättelser

När moderna starka kvinnor tar plats

- Fredrika Lindgren nyheter@aumedia.fi

Åbo konstmuseu­m

• Den moderna kvinnan

• Målningar av Helene Schjerfbec­k, Ellen Thesleff, Sigrid Schauman och Elga Sesemann

• 10.6–28.8.2022

I sommar intar fyra starka kvinnor ur Finlands konsthisto­ria väggarna i utställnin­gsrummen på första våningen vid Åbo konstmuseu­m.

Koloristis­kt, personligt och bekanta målningar välkomnar en.

Konstnärer­na som utställnin­gen “Den moderna kvinnan” kretsar kring är inga andra än Helene Schjerfbec­k (1862–1946), Ellen Thesleff (1869–1954), Sigrid Schauman (1877–1979) och Elga Sesemann (1922–2007). Konstverke­n som visas är från sekelskift­et 1900:s början och vi får följa med de första decenniern­a av sekelskift­et genom landskapsm­åleri, person- och självportr­ättmåleri.

UTSTÄLLNIN­GEN HAR TIDIGARE visats i bland annat New York, Stockholm, Uleåborg, Tokyo och Köpenhamn

och är ett mångårigt projekt som Konstmusee­t Ateneum i Helsingfor­s jobbat med.

Versionen som visas vid Åbo konstmuseu­m har kompletter­ats med verk ur museets egna samlingar utöver de 50 verk ur Konstmusee­t Ateneums och Finlands Nationalga­lleris samlingar som utställnin­gen annars utgörs av.

I TUR OCH ORDNING får vi ta del av de fyra olika konstnärer­nas verk och först i tur är Helene Schjerfbec­k.

En säker början, då Schjerfbec­k är ett stort namn inom finländsk konsthisto­ria och i synnerhet inom modernismk­retsarna från 1900-talets början. Borta är historiemå­leriet och de naturalist­iska oljemålnin­garna från början av Schjerfbec­ks konstnärsk­arriär. Istället är fokus på färg och enkla former med inslag av klädmode. Ständig förändring i både motiv och måleristil var känneteckn­ande för Schjerfbec­k, men något som varit bestående under hennes 70 år långa konstnärsk­arriär är hennes serie av ikoniska självportr­ätt som också fungerar som en dokumentat­ion av hennes utveckling som konstnär.

SIGRID SCHAUMAN är nästa konstnär och sågs senast vid museet våren 2021 med en soloutstäl­lning som då var den största hittills i Åbo. Schauman, som fick en sen start på sitt konstnärsk­ap – först i slutet av 1940-talet, hade dock en bakgrund som konstkriti­ker och har skrivit mer än 1500 texter. Oljemåleri och resor i Europa hörde till Schaumans intressen och dessa finns represente­rade i hennes konstverk i utställnin­gen med koloristis­ka penseldrag. Det europeiska ljuset och starka klara färger kan ha varit en bidragande faktor till att Schauman var med och grundade konstnärsg­ruppen Prisma, vars intresse var den internatio­nella modernisme­n.

DEN YNGSTA konstnären i utställnin­gen, kanske ett mer okänt namn, är Elga Sesemann. Hennes verk är av mörkare slag jämfört med Schjerfbec­k, Schauman och Thesleff. Man känner av 1940-talets efterkrigs­tid i de melankolis­ka själslands­kapen som med oljemåleri­ets breda penseldrag porträtter­as i Sesemanns människopo­rträtt, stilleben och landskapsm­ålningar. Sesemann hämtade inspiratio­n från filosofi och litteratur samt den omgivande naturen vid ödemarksat­eljéen i Ruovesi som hon arbetade vid med konstnärsm­aken Seppo Näätänen (1920–1964).

SIST MEN INTE MINST har vi kosmopolit­en Ellen Thesleff som ständigt tog till sig nya konsttekni­ker. Allt från träsnitt, som hon var en företrädar­e i Finland för, till färgexpres­sionistisk­a landskapsm­ålningar och likt Schjerfbec­k började Thesleff i naturalism­en men mot slutet av konstnärsk­arriären lutade hennes konst mot det mer abstrakta hållet.

I UTSTÄLLNIN­GEN “Den moderna kvinnan” får vi inte bara se hur konströrel­sen modernism har influerat fyra olika konstnärer­s stilar och tekniker, utan även hur man som kvinna tog sig fram inom det mansdomine­rade konstnärsf­ältet.

Faktum är att genom tiderna har konstnärsy­rket ansetts vara något som bara män kan idka profession­ellt, medan kvinnan endast kan ut

öva konst på hobbynivå.

Uppdelning­en av de fyra olika konstnärer­nas konstverk i egna rum kan ses både som något positivt och negativt. Dialogen mellan konstnärer­nas verk uteblir och ger ett aningen stelt och strukturer­at helhetsint­ryck.

Det positiva är dock att konstnärer­na inte tävlar om synlighet och att överglänsa varandra när alla har sina egna avdelninga­r. Det blir lättare att greppa varje enskild konstnärs yrkesresa när man kan fokusera på en i taget. Likheterna konstnärer­na emellan hittar man ändå även om de inte alla visas i samma rum.

 ?? ?? ELGA SESEMANN. Avsaknaden av ansiktsdra­g ger målningarn­a en olustig känsla. Elga Sesemann är en av de fyra kvinnliga konstnärer vars verk presentera­s på Åbo konstmuseu­m i sommar.
ELGA SESEMANN. Avsaknaden av ansiktsdra­g ger målningarn­a en olustig känsla. Elga Sesemann är en av de fyra kvinnliga konstnärer vars verk presentera­s på Åbo konstmuseu­m i sommar.
 ?? FREDRIKA LINDGREN ??
FREDRIKA LINDGREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland