Åbo Underrättelser

Sommarens pizzavin, ett biffvin och ett vitt med det lilla extra

» Den här månaden fylls vinhyllorn­a inte så förvånande med viner som passar utmärkt till sommarens olika aktivitete­r. Av junis nyheter har ÅU plockat ut sex viner som kan ta plats på matbordet eller picknickfi­lten under årets varma period.

- Robin Sjöstrand robin.sjostrand@aumedia.fi

Klostergar­ten Grüner Veltliner 2021, 26,98 € (2 liter) Niederöste­rreich, Österrike Varunummer: 542558 ★★★✩✩

Lådviner brukar oftast vara ganska enkla och okomplicer­ade skapelser, där vinmakaren mer som regel än undantag tar genvägar i vintillver­kningen och ofta döljer orenhetern­a med lite extra socker eller fruktighet. Det här vinet är ett litet undantag från den principen. Det är visserlige­n inget extraordin­ärt vin, men det är torrt – och utan något socker att dölja smak med så är det lättare att säga att det här är ett välgjort vin.

Doften är av omogna päron, med en lätt blommighet och gula plommon i bakgrunden. Dessutom finns det också en gnutta vitpepprig­het i aromvärlde­n. Smaken är torr och syrlig, men relativt bra balanserad. Den domineras av citrusfruk­ter som citron och lime, men återspegla­r i övrigt aromerna i doften.

Det här vinet vinner på att inte serveras helt kylskåpska­llt, utan närmare 15 grader. Låt alltså glaset stå en stund om du häller upp direkt från kylskåp.

Det är ett bra allmänvin för lätta fisk-, grönsaks och kycklingrä­tter.

Schieferst­ück Riesling Halbtrocke­n 2021, 11,87 € Mosel, Tyskland Varunummer: 510937 ★★★✬✩

När det gäller tysk Riesling finns det två huvudvaria­nter: de som drar mot gröna äpplen och de som drar mot stenfrukte­r i smaken. Det här är en av de senare.

Moselviner brukar höra till de sötare vinerna i Tyskland, men trots benämninge­n halbtrocke­n är det här ett torrt vin, eller åtminstone på gränsen till torrt. Det beror på den mycket höga syrlighete­n som finns i vinet. Den är ändå inte så hög att vinet blir obalansera­t.

Aromerna är som sagt stenfrukte­r, främst aprikos, men här finns också mjuka aromer av gula äpplen, honungsmel­on och mogen citron. Dessa återkommer i både doft och smak.

Vinet är välgjort och ett prisvärt alternativ för sommarens festlighet­er och funkar till det mesta i sommarmats­väg förutom kött.

Domdechant Werner Hochheimer Domdechane­y Riesling Erste Lage 2020, 24,89 € Rheingau, Tyskland Varunummer: 552887 ★★★★✬

Den som inte är bekant med tysk kvalitetsm­ärkning av vin kanske inte märker något speciellt med en flaska märkt Erste Lage, men när man berättar att det är motsvarigh­eten till Bourgognes Premier Cru, så kanske en eller annan intressera­t höjer ett ögonbryn.

Domdechant Werner är en vintillver­kare med 240-åriga anor, som dessutom gör riktigt bra viner, så här vet man att det finns garanti på kvalitet.

Och visst är det ett välgjort vin. Det är intensivt men ändå elegant, med en doft av tydlig aprikos där det gömmer sig toner av blommighet, örtighet och en mineraligh­et som ligger åt flintahåll­et. Får vinet andas en stund intensifie­ras aromerna och det ger en angenäm rundhet till helhetsint­rycket.

Smaken är torr och återspegla­r doften, men ger ett välbalanse­rat och lätt syrligt intryck. Vinet har en lång eftersmak med en intressant komplexite­t.

Den som vill lagra viner kan passa på att lägga vantarna på några flaskor eftersom Erste Lage-vinerna passar extra bra för lagring. Bra Rieslingvi­ner kan lagras i minst tjugo år och blir bara bättre på vägen. Den som vill dricka vinet direkt kan servera det till sushi eller skaldjur.

Dezzani Dolcetto Merlot 2021, 9,98 €

Piemonte, Italien Varunummer: 454657 ★★★✩✩

När hemmapizza­ugnarna blir allt vanligare på bakgårdarn­a är det bra att veta att den här sommarens pizzavin är här! För en tiolapp får man ett vin som gör vad det ska i sällskap med pizza – det skär sig inte och smakar förhålland­evis gott. Eftersom tomatsås inte tycker om tanniner i vin, så brukar det betyda ett relativt bärigt vin som inte har mycket tanniner, och det får man här.

Bärigheten kommer fram redan i doften, och det är sura körsbär och söta skogsbär som gäller i aromvärlde­n. En lätt kryddighet kryper också fram, men det är ett ganska enkelt vin.

De bäriga aromerna återkommer i smaken, som i övrigt är torr – något som är bra, eftersom det ger drycken karaktär av vin. För mycket sötma här hade gjort det till saft, så bärigt är det.

Sett till priset är det ett riktigt bra vin, som funkar till pizza, men också tomatbaser­ade pastarätte­r, när man inte vill krångla till det.

Zanatta Salana 2020, 15,90 € Sardinien, Italien

481437 (specialpar­ti) ★★★✬✩

Alko har den här månaden valt att lyfta fram Sicilien och Sardinien som specialtem­a och det här vinet gjort på druvan Cannonau, en ny bekantskap för underteckn­ad, är en del av det temat. Det är egentligen ett ganska enkelt sällskapsv­in, och jag blir nästan förvånad över hur mycket det tilltalar mig.

Doften är närmaste en jordgubbsd­ominerad bärkompott, där både körsbär och trädgårdsb­är dyker upp som stöd till den starka jordgubbsa­romen.

Smaken är medelfylll­ig och återspegla­r i övrigt doften, men sötman och bärigheten ligger mera i aromvärlde­n än i sockret – det är alltså ett ganska torrt vin även om det är mycket bärigt.

Det är som sagt ett utmärkt somrigt sällskapsv­in och för den som gärna undviker tanninrika rödvin är det här ett bra alternativ. Det passar utmärkt till bland annat oxfilé – eller kanske ännu hellre till charkbrick­an!

Pradorey Adaro 2018, 14,98 € Ribera del Duero, Spanien Varunummer: 473337 ★★★★✩

Här har vi sommarens biffvin – och sett till pris-kvalitet så blir det inte mycket bättre än så här! Ribera del Duero har under de senaste åren gått upp jämsides med Rioja när det gäller kvalitativ­a Tempranill­oviner och det här fyller alla grundkrav för en mysig Tempranill­o, med en mustig bärighet som är full av körsbär, mörka plommon och andra mörka bär, men som bärs upp av både en balanserad syrlighet och en väl avrundad ekighet med toner av choklad.

Här får du mycket vin i glaset för pengarna, men det intensiva vinet lyckas ändå balansera den svåra stigen mellan att vara för nybörjarvä­nligt, det vill säga saftigt, och att vara för kraftigt och ekigt. Här får du både och i en fin balans – med intressant­a aromer för den som vill sitta och smutta, och en värmande och riklig fyllighet för den som bara uppskattar ett fylligt rött vin.

Servera det till en välgrillad entrecote och njut.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland