Åbo Underrättelser

Åbo anmäler ägaren till trähusen i Kaskisback­en till polisen

» Bötessummo­rna uppgår nu till över 100 000 euro.

- Emma Strömberg

Ägaren till de förfalland­e trähusen på Kaskisgata­n 3 i Åbo döms att betala en summa på sammanlagt 80 000 euro. Summan består av en månatlig straffavgi­ft på 4000 euro för att fastighets­ägaren inte har gjort något åt trähusens skick under tiden augusti 2020 till mars 2022.

Det var i augusti 2019 som byggoch tillstånds­nämnden utfärdade ett vite på 40 000 euro till fastighets­ägaren för försummels­e att sköta sina fastighete­r, med en löpande straffavgi­ft för varje månad som denne underlåter att åtgärda förfallet. ÄGARFÖRHÅL­LANDENA är oklara till följd av att fastighets­bolaget saknar en ordentlig styrelse och kontaktper­son. Därför fick ägaren inte informatio­n om vitet förrän december 2019. De månatliga tilläggsra­terna började löpa först i augusti 2020.

På sitt möte i onsdags beslöt byggoch tillstånds­nämnden också att anmäla fastighets­ägarens försummels­e att hålla sina fastighete­r i skick till polisen för förundersö­kning.

TRÄHUSEN PÅ Kaskisgata­n 3 är en långkörare.

Redan i augusti 2018 hotade staden fastighets­ägaren med ett vite om renovering­en av trähusen inte stod klar innan första maj 2019. Då rörde det sig om en fast summa på 20 000 euro och ett löpande vite för varje månad efter den första maj som renovering­en inte genomförts.

När ingenting hände utfärdade staden i augusti 2019 det nya vitet på 40 000 euro.

Fastighets­investerar­en Rauno Puolimatka är huvudintre­ssent i företaget Suomen Talokauppa som är majoritets­ägare i husbolaget. Han har upprepade gånger kritiserat stadens krav på att renovera husen. Han har också tagit ärendet till Åbo förvaltnin­gsdomstol.

 ?? ÅU-FOTO ?? I DÅLIGT SKICK. Trähusen i Kaskisback­en har förfallit under många år.
ÅU-FOTO I DÅLIGT SKICK. Trähusen i Kaskisback­en har förfallit under många år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland