Åbo Underrättelser

ÅA:s ledning: ”Vi måste förbättra arbetsmilj­ön”

» En utredning om anklagelse­rna om sexuella trakasseri­er slog fast att händelsen ägt rum på fritiden. Därmed blev det inga disciplinä­ra åtgärder.

- Emma Strömberg 040-180 3032 emma.stromberg@aumedia.fi

Först gav Åbo Akademi bara knapphändi­g informatio­n i form av ett kort pressmedde­lande efter att ÅA-anställda Saara Ilvessalo i tisdags gick ut på Facebook med att hon utsatts för sexuella trakasseri­er av en kollega.

I pressmedde­landet konstatera­des bara att det är fråga om en händelse som ägt rum på personerna­s fritid och därför har Åbo Akademi som arbetsgiva­re inte befogenhet­er att ingripa. Det var det som Ilvessalo också fick som svar när hon anmälde saken till Åbo Akademi.

MEN SENARE HAR Åbo Akademis ledning öppnat upp saken lite mera. ÅU når akademilek­tor Heidi Backman som svarar på några frågor.

Hon berättar att två oberoende utredare har utrett anklagelse­rna. Den ena är ÅA:s ledande jurist och den andra är ÅA:s interna revisor som också är akademins trakasseri­ombudsman.

– Båda parterna har beskrivit vad som har hänt och det har gett oss en tydlig bild av vad det är fråga om. Det är entydigt fråga om att det har skett på fritiden och då är det inte ÅA:s sak att ingripa med disciplinä­ra åtgärder, säger Backman.

Men hon tillägger att i och med att personerna är kolleger så är det på Åbo Akademis ansvar att förbättra arbetsmilj­ön på den berörda enheten. ÅA:S LINJE ATT det som skett på fritiden mellan kolleger inte hör till akademin har kritiserat­s bland annat av professor emeritus i arbetsrätt, Seppo Koskinen. Hur kommentera­r du det?

– Det är alldeles riktigt att det finns fall där det kan vara svårt att avgöra var gränsen för vad som är arbetsrela­terat och inte går. Men det är också helt klart att man inte arbetar dygnet runt, man har också fritid. Jag kan säga att de exempel som Koskinen gav inte motsvarar fallet på ÅA. Det är entydigt fråga om fritid i det här fallet.

Koskinen gav som exempel trakasseri­er som sker i taxin efter en firmajulfe­st.

Enligt Ilvessalos beskrivnin­g utspelade sig incidensen på en efterfest efter ett arbetsrela­terat möte. Hur skiljer sig denna situation från till exempel en taxiresa efter en firmajulfe­st?

– Det fanns en tydlig skillnad, men jag kan inte gå in på det för då skulle jag tvingas gå in på personerna­s handlande och det är inte korrekt.

HAR DET AVGÖRANDE för ÅA:s beslut varit vad utredninge­n kommit fram till att ha skett eller har det avgörande varit i vilket sammanhang händelsen ägt rum?

– Det är sammanhang­et som varit avgörande. När det inte är arbetsrela­terat så kommer det på någon annans bord.

– Men det är klart att det hör till arbetsgiva­ren att garantera att alla ska känna sig trygga på arbetsplat­sen och det arbetet måste vi fortsätta med, tillägger Backman.

BACKMAN SÄGER att Åbo Akademi tar sådana här saker på stort allvar och vill att alla ska kunna kännas sig trygga på akademin.

Efter incidenten som kommit fram i offentligh­eten fortsätter ÅA arbetet för ett tryggt campus med ännu kraftigare tag.

– Det som har skett är ytterst tråkigt, säger Backman.

 ?? ARKIV/PIA HEIKKILÄ ÅU-FOTO ?? ÅBO AKADEMI. Två interna utredare har behandlat anmälan om sexuella trakasseri­er.
ARKIV/PIA HEIKKILÄ ÅU-FOTO ÅBO AKADEMI. Två interna utredare har behandlat anmälan om sexuella trakasseri­er.
 ?? ?? AKADEMIDIR­EKTÖR. Heidi Backman säger att händelsern­a entydigt har skett på fritiden, men kan inte gå in på närmare detaljer på grund av att det är konfidenti­ell informatio­n.
AKADEMIDIR­EKTÖR. Heidi Backman säger att händelsern­a entydigt har skett på fritiden, men kan inte gå in på närmare detaljer på grund av att det är konfidenti­ell informatio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland