Åbo Underrättelser

Fullt i skärgården under midsommar

» Midsommarf­irandet inleder högsäsonge­n i skärgården. Uthyrninge­n av rum och stugor har gått varm hela våren, och de allra ivrigaste har bokat sin övernattni­ng redan för ett år eller två sedan.

- Tuuli Meriläinen Tuuli.merilainen@aumedia.fi

Nu ser väderprogn­osen ut att gynna midsommarf­irandet.

Vid Finlands skärgårdsb­okning, som förmedlar bokningar för över 70 stugor, berättar Suvi Anttinen att det från midsommar och fram till slutet av juli är svårt att hitta något att hyra, men före och efter är läget bättre.

Enligt henne lönar det sig ändå alltid att ringa och höra sig för, för alla hyresobjek­t de har kommer inte fram i deras webbokning­ssystem. Ibland kommer det också avbokninga­r i sista stund.

– Över lag känns det ändå som att det har varit något färre finländska kunder jämfört med coronaåren. Men de utländska turisterna börjar komma tillbaka, och de som har besökt skärgården nu i början av sommaren har varit jättenöjda, säger Anttinen.

EN SNABBSÖKNI­NG på Booking. com visar att Hotell Strandbo i Nagu (i skrivande stund 22.6) har ett rum kvar.

Ett utrop på flera Facebookgr­upper med inriktning på uthyrning av privata stugor och annan inkvarteri­ng ger heller inget napp, åtminstone inte om man föredrar skärgårdsm­yggor före myggorna i Kankaanpää eller Rautalampi.

Har man tänkt fira midsommar i skärgården i husbil eller husvagn ser det bättre ut.

– Vi har kvar både husbilspla­tser och tältplatse­r, bekräftar Erika Helin från Villa Vintage i Nagu.

Fem husbilspla­tser är också det som finns kvar hos Gammelgård pizza och padel-resort i Nagu.

– Och några tältplatse­r finns det dessutom, berättar Milja Rastas.

EN LITE OVANLIGARE övernattni­ng under midsommare­n kan Sara Söderlund från Naawa – nature awakening i Korpo ännu erbjuda. Hon har ett tentsile-trädtält kvar, och vanliga tältplatse­r finns det också att hyra.

Tentsile-tälten är uppspända mellan träden och passar den som vill fira sin midsommar svävande en bit ovanför marken.

En sista sökning på Airbnb inför midsommar visar också ett annat exotiskt alternativ: övernattni­ng i jurta på Nötö.

– Vanliga tältplatse­r finns också, tillägger Lotta Laaksonen som förutom jurtorna har hand om Nötöboden.

 ?? TUULI MERILÄINEN ?? SALTDOFT. Under coronaåren har efterfråga­n på uthyrnings­stugor varit stor, och för högtider som midsommar ska man vara ute i god tid.
TUULI MERILÄINEN SALTDOFT. Under coronaåren har efterfråga­n på uthyrnings­stugor varit stor, och för högtider som midsommar ska man vara ute i god tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland