Åbo Underrättelser

Samisk vecka i Bryssel

- Nils Torvalds Skribenten är ledamot av Europaparl­amentet SFP/Renew Europe

Den belgiska huvudstade­n återgår småningom till någonting av normalitet. Det innebär ibland ganska olika saker. Gathörnen i centrum fylls av övergivna elsparkbrä­den och turistströ­mmen till parlamente­t växer. Kollegerna försöker kompensera pandemiåre­ns besöksfatt­igdom med lite överstora grupper. Om två år är det igen Europaval och besöksgrup­perna är ett utmärkt sätt att hålla valrörelse­ns aktivister i rörelse.

MEN DET FANNS en grupp som avvek från det allmänna mönstret. De nordiska sameorgani­sationerna hade ordnat en samevecka och deltagarna väckte en hel del uppmärksam­het redan genom sina färggranna dräkter.

Jag hade äran och nöjet att vara en av mepparna som fick stå till tjänst med inbjudan. Det innebar också ansvaret att delta i en paneldebat­t om den samiska kulturens framtid. Det var en utmaning som tvingade mig att tänka efter. Jag ville inte bara uppträda som en lätt opportunis­tisk handklappa­re, som nogsamt väljer vad hen säger för att inte stöta sig med publiken.

Idag ser vi en samisk kultur som stiger in i framtiden på kulturens alla områden.

VARFÖR DEN här försiktigh­eten?

Det finns mycket i den samiska kulturens yttre bild, som samerna verkligen inte har valt själva. Rollen har lätt förskjutit­s till att stå som turismens reklampela­re tillsamman­s med renen med det karga sommarland­skapet i bakgrunden. Historien är betydligt mera invecklad.

Det finns intressant – och till eftertänks­amhet uppmanande – forskning om samiska topnymer i Finland. Ortnamnen pekar på en samisk bosättning i så gott som hela Finland. Det ställer i sin tur frågan om vad som har hänt – och varför. Och det går långt tillbaka i tiden.

KORSTÅGEN VAR en lite underlig kristen uppfinning. För att få avlat – syndernas förlåtelse och löfte om ett evigt liv i himlen – kunde man avlägga ett korsfararl­öfte och bege sig till Mellanöste­rn för att befria trons heliga platser.

Men i något skede i skiftet mellan 1100- och 1200-talen ändrade man på regelverke­t. Man kunde också göra korståg med samma himmelska belöning på andra och mindre heliga håll. Det finns belägg för att det livländska korståget egentligen var ett litet erövringsk­rig för att skjuta fram positioner­na i Nordeuropa och det är inte helt uteslutet att Erik den Heliges korståg till Finland också följde svärdsmiss­onens påvliga dekret.

UNDER DRYGT 1 000 år har den samiska bosättning­en pressats norrut och den historien går dessutom mycket längre bakåt i tiden. Livet med renen uppe på tundran är det historiska resultatet av hur effektivar­e samhällsor­ganisation­er har underkuvat eller pressat bort samerna. Deras familje- och stamorgani­sationer har inte klarat av att uppmobilis­era tillräckli­gt stort motstånd.

I MÅNGA FÖRFÖLJDA kulturer lämnar det här lätt efter sig det som kallas en offerkultu­r: man ser sig huvudsakli­gen som offret och ser samtidigt mera bakåt än framåt.

Nu ser vi en vändpunkt. Den började kanske anspråkslö­st med samegymnas­iet i Utsjoki 1977. Idag ser vi en samisk kultur som stiger in i framtiden på kulturens alla områden. Och de kommer tillbaka till Bryssel nästa år – i ännu större omfattning.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland