Åbo Underrättelser

Åbosamfund­et vill döpa den nya terminalen efter Mauno Koivisto

-

ÅBO. Åbosamfund­et stöder förslaget att uppkalla den nya passagerar­terminalen efter president Mauno Koivisto. Stadens namnkommit­té har föreslagit tre olika alternativ för att minnas att det nästa år har gått 100 år sedan Koivisto föddes. Ett av dem är färjetermi­nalen, de övriga är parken som man planerar i hamnområde­t och stadsbibli­oteket.

Som motivering till sitt förslag säger Åbosamfund­et att Åbo hamn är en stark del av Koivistos identitet. Han arbetade som förestånda­re för hamnarbets­kontoret åren 1948–51 och han fick i sitt arbete ämnet för sin doktorsavh­andling ”Sosiaalise­t suhteet Turun satamassa”. Samfundet föreslår också att Slottsgata­n från och med korsningen med Hamngatan byter namn till Mauno Koivistos gata.

Att uppkalla terminalen efter Koivisto skulle också påminna om hans roll som upprätthål­lare av internatio­nella kontakter. Under Koivistos tid som Finlands president ledde han arbetet med att öppna upp landet och var en innovativ nydanare.

Att uppkalla terminalen efter honom skulle visa uppskattni­ng och respekt för detta arbete, Åbo hamn har ju alltid varit vår port till världen, skriver Åbosamfund­et i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland