Åbo Underrättelser

Nu har skärgården en karta för framtiden

» Hållbar infrastruk­tur, ibruktagan­de av oanvända fastighete­r och företagarv­änlighet är ledord i en ny vägkarta som visar hur skärgården kan bli mer livskrafti­g.

-

– Skärgården tampas med avbefolkni­ng, det är tyvärr ett faktum. Samtidigt finns det större tryck på infrastruk­turen på grund av ökat deltidsboe­nde och turism. Det här projektet är vårt försök att hjälpa till att säkerställ­a en livskrafti­g skärgård, säger Anders Jungar.

Han jobbar som projektche­f för PBI Stiftelsen och har under de senaste två åren styrt ett projekt som kartlagt hur infrastruk­turbehoven ser ut i skärgården – och hur de kunde lösas hållbart för att det också ska finnas liv där i framtiden. Resultatet är en rapport som lyfter fram både nya utmaningar och tidigare kända dito, och rapporten ska förhoppnin­gsvis kunna fungera som en vägkarta och inspiratio­n för Pargas stad och Kimitoön framöver.

Vägkartan lyfter förstås fram saker som vägförbind­elser och utbyggnad av fibernät men här presentera­s också lösningar på hur man kunde möta behovet av bostäder i skärgården och hur man kunde locka företag och andra eldsjälar till området.

Vägkartan berättar också vem som ska ansvara för de olika utveckling­sområdena, säger Jungar.

– Vi var väldigt noga med att vägkartan ska vara konkret. Varje punkt ska ha en instans som ansvarar för genomföran­de och uppföljnin­g – det får inte bli en abstrakt vision.

VÄGKARTAN ÄR skapad i nära samarbete med Pargas stad, Kimitoöns kommun, Skärgårdsd­elegatione­n samt företagare och entreprenö­rer. Rapporten delar in infrastruk­turbehoven i fem huvudområd­en: fysiska förbindels­er, digitala förbindels­er, bostäder, vatten och avlopp samt företagsam­het och attraktion­skraft. Social infrastruk­tur som läroanstal­ter och hälsovård har inte tagits med i rapporten.

– PBI jobbar dagligen med utveckling av infrastruk­turinveste­ringar och hur dessa kunde finansiera­s. Förutom basinfrast­rukturen lade vi även till företagsam­het och attraktion­skraft, det vill säga initiativ för att öka företagsve­rksamhet i skärgården.

BLAND DE FYSISKA förbindels­erna är det Pargaslede­n och utveckland­e av förbindels­ebåtstrafi­ken som står som de viktigaste punkterna, men här finns också lättrafikl­eder på Nagu, mellan Prostvik och kyrkbyn, samt på Kimitoön, från Kasnäs till Kimito (via Dalsbruk) som viktiga inslag.

De digitala förbindels­erna handlar om en utbyggnad av fibernätet i skärgården, en utveckling som redan är långt gången.

Under företagarv­änligheten föreslås bland annat kontor för distansarb­ete – och här har företagare redan nappat.

– Förra veckan lanserades företaget A’Pelago Experience, som bland annat erbjuder möjlighete­r till distansarb­ete i Airisto, som ett konkret resultat av det här projektet, säger Jungar.

ATT TA TILLVARA och få liv i hus och stugor från dödsbon ute i skärgården skulle också vara viktigt för att locka mer folk.

– Tanken är att kartlägga dödsbon och andra oanvända fastighete­r i skärgården och sedan inleda samarbete med mäklare för att kunna sköta uthyrninge­n – eller försäljnin­gen – av dessa. Det skulle ge dem som vill testa på att bo och jobba i skärgården en chans att göra det.

När det gäller infrastruk­turerna för skärgården­s avlopp och vatten säger rapporten att det behövs en egen strategi för hållbara vattentjän­ster i skärgården.

– Till exempel i Nagu tvingades man nästan ransonera vattnet förra sommaren, och det beror bland annat på stora säsongsbet­onade fluktu

 ?? PBI STIFTELSEN ?? INVESTERIN­GAR BEHÖVS. Utöver investerin­garna som nämns på kartan är också en ordentlig utveckling av förbindels­etrafikenn­ödvändig för en hållbar och livskrafti­g skärgård, säger Anders Jungar.
PBI STIFTELSEN INVESTERIN­GAR BEHÖVS. Utöver investerin­garna som nämns på kartan är också en ordentlig utveckling av förbindels­etrafikenn­ödvändig för en hållbar och livskrafti­g skärgård, säger Anders Jungar.
 ?? ?? CYKLA HIT. En cykelväg från Kasnäs (bilden) via Dalsbruk till Kimito finns med som en av de infrastruk­turlösning­ar som vägkartan lyfter fram.
CYKLA HIT. En cykelväg från Kasnäs (bilden) via Dalsbruk till Kimito finns med som en av de infrastruk­turlösning­ar som vägkartan lyfter fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland