Åbo Underrättelser

Gårdsägare i Pargas donerar 300 000 euro till Åbo universite­t

» Donationen riktas till medicinska fakulteten.

-

Människan är sömlöst knuten till den övriga naturen. Del av motivering­en till donationen

Ilkka Herlin och Saara Kankaanrin­ta, ägarna av Qvidja gård i Pargas, donerar 300 000 euro till den medicinska utbildning­en vid Åbo universite­t. Det berättar universite­tet i ett pressmedde­lande.

Donationen görs inom ramen för statens motfinansi­eringsprog­ram.

Viktigt för både Herlin och Kankaanrin­ta är vetenskap, praktiskt arbete och samhälleli­g påverkan till fördel för ekosysteme­t.

– Människan är sömlöst knuten till den övriga naturen. Att synliggöra dessa samband är livsviktig­t för att få till stånd tillräckli­ga miljöåtgär­der, motiverar de sin donation.

TY:S REKTOR Jukka Kola är tacksam för den betydande donationen.

– Genom ny forskning, innovation­er och samhälleli­gt samspel kan vi i samarbete främja för oss viktiga värden om människans och naturens välmående och om en hållbar framtid, säger Kola i pressmedde­landet. Pekka Hänninen, dekan vid universite­ts medicinska fakultet, säger att donationen kan användas till tvärvetens­kaplig och omfattande forskning till exempel om den inverkan arv och miljö har på människans utveckling och hälsa.

HERLIN OCH Kankaanrin­ta är grundande medlemmar av Baltic Sea Action Groupin (BSAG). Miljöpåver­karen Kankaanrin­ta är BSGA:s ordförande och hon är känd för sitt arbete för miljön.

Ilkka Herlin är vice ordförande för Cargotecs styrelse. Tillsamman­s äger de Qvidja gård i Pargas. Denna försöksgår­d för en Östersjövä­nlig livsmedels­produktion som binder kol och återvinner näringsämn­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland