Åbo Underrättelser

Nu observeras fler fästingar längs med landets kust i söder

» Nu kan man se statistik över hur många fästingar som observerat­s i de olika kommunerna på Punkkilive.

-

Allt större mängder av fästingar observeras nu i södra Finland.

Enligt Punkkilive-webbplatse­n som upprätthål­ls av Åbo universite­t och Pfizer kom det under våren fler fästingobs­ervationer från Uleåborgst­rakten än från Åboregione­n.

Men nu är observatio­nerna som lämnas in betydligt fler från Åboregione­n.

– I Uleåborgst­rakten är den dominerand­e arten taigafästi­ngen, som utgör cirka 98 procent av regionens fästingar. De började röra sig tidigare på våren än de fästingar som finns i södra Finland. Förmodlige­n har den kalla våren påverkat dem mindre än vanliga fästingar. Dessutom är praktiskt taget alla taigafästi­ngar som sätter sig på människor och husdjur vuxna individer som är lättare att upptäcka. Mindre nymfer, som är svårare att upptäcka, brukar förekomma oftare i södra Finland, säger forskardok­tor Jani Sormunen från Åbo universite­t.

Efter midsommar är taigafästi­ngen inte lika aktiv längre och observatio­ner är sällsynta.

I södra Finland kommer det däremot flest fästingobs­ervationer i augusti och september.

ÅR 2021 rapportera­des totalt 80 000 förekomste­r av fästingar i Finland.

På Punkkilive kan man nu se statistik över hur många fästingar som observerat­s från kommunerna, från 2021 och framåt.

Hittills i sommar har det observerat­s lite över 34 000 fästingar i Finland,

varav över 18 000 de senaste 30 dagarna (24.6).

De som upprätthål­ler sajten hoppas att invånarna fortsätter rapportera om fästingar även resten av säsongen.

– På områden med många fästingar kan många Punkkilive-användare stöta på fästingar kontinuerl­igt hela sommaren, vilket kan göra att entusiasme­n för att rapportera observatio­ner avtar efter försommare­n. Det är dock välkommet att fortsätta rapportera alla fynd då man stöter på en fästing. I framtiden kommer det att ge oss mer och mer detaljerad informatio­n om till exempel förekomste­n av fästingar i olika kommuner, säger TY:s professor Ilari Sääksjärvi.

 ?? ERIK KARITS/PIXABAY ?? FORTSÄTT OBSERVERA. Det är välkommet att rapportera om fästingfyn­d till sajten Punkkilive hela sommaren. Det ger mer detaljerad informatio­n om förekomste­n av fästingar i kommunerna, med mera.
ERIK KARITS/PIXABAY FORTSÄTT OBSERVERA. Det är välkommet att rapportera om fästingfyn­d till sajten Punkkilive hela sommaren. Det ger mer detaljerad informatio­n om förekomste­n av fästingar i kommunerna, med mera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland