Åbo Underrättelser

Justitiemi­nisteriet vill ha din åsikt om valtranspa­rensen

-

JURIDIK. Justitiemi­nisteriet ber om utlåtanden om ett utkast till regeringsp­roposition som är tänkt att öka transparen­sen i valoch partifinan­sieringen.

Förslaget vill se regler för redovisnin­gen av val- och partifinan­sieringen som gör att den ger en korrekt bild av utomståend­e finansieri­ng som kan innebära förpliktel­ser. Förslaget vill också stärka rätten för Statens revisionsv­erk att övervaka kandidater­nas redovisnin­g av valfinansi­eringen och att ta emot uppgifter från tredje part för detta.

Ändringar föreslås i fyra olika lagar (valfinansi­eringslage­n, partilagen, vallagen och lagen om medborgari­nitiativ). I valfinansi­eringslage­n och partilagen föreslås flera ändringar. Bland annat ska kampanjtid­en fastställa­s i lag, lån behandlas på samma sätt som valstöd och kampanjens finansieri­ng ska ha ett skilt kampanjkon­to. Dessutom ska lagen förtydliga­s så att också valfinansi­ering som överskride­r kostnadern­a för kampanjen ska anmälas och så att Statens revisionsv­erk får en möjlighet att få jämförelse­uppgifter av dem som stött kampanjen och av dem som levererat tjänster och produkter till kampanjen.

Den föreslagna ändringen av vallagen slopar den obligatori­ska medlemsomr­östningen.

Den förslagna ändringen av lagen om medborgari­nitiativ sänker åldersgrän­sen för europeiska medborgari­nitiativ till 16 år.

Den aktuella regeringsp­roposition­en grundar sig på den parlamenta­riska valarbetsg­ruppens förslag och riktlinjer. Propositio­nen är på remiss, utlåtande om den kan man ge fram till den 15 augusti 2022 på Utlåtande.fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland