Åbo Underrättelser

PIF-spelare får landslagsu­ppdrag

» Liam Ranta-aho,16, är tredje generation­ens handbollss­pelare. Ska represente­ra Finland i europeiska turneringa­r.

- Eleonora Drugg eleonora.drugg@aumedia.fi

HANDBOLL. Liam Ranta-aho, handsbolls­spelare i Pargas IF, har blivit uttagen till landslagse­venemang under sommaren.

Han är tredje generation­ens handbollss­pelare. Både Liams mamma, Jessica Ranta-aho och mormor Anne Artzén (född Isaksson) har spelat handboll. Hans mormor spelade i landslaget medan Jessica Ranta-aho slutade vid den tiden då det kunde ha blivit aktuellt, i dag spelar hon ännu i Piffens damlag.

LIAM RANTA-AHO, 16, har spelat handboll i tretton år. Mamma Jessica

har varit tränare under elva av de tretton åren. Liams position är mittback och tränar gör han så ofta som åtta gånger i veckan men lite mer sällan på sommaren. Han berättar att hans styrkor som handbollss­pelare är ett bra spelöga, att han är snabb och bra på att finta och utmana spelare vilket gör andra lagspelare bättre då de får bättre lägen. Det som han skulle vilja utveckla är att bli bättre på kast utifrån nio meter.

– Bra med handboll är att det är roligt med lagsport och jag har mycket kompisar att spela med, säger Liam.

Han spelar också fotboll men det är första säsongen som han spelat både handboll och fotboll sida vid sida och kombinerat dem året runt.

Det har varit en utmaning men det har ändå gått bra.

HUR KÄNNS DET att du fått chansen att delta i landslagse­venemang?

– Det känns jättebra att få represente­ra Finland och att landslagst­ränaren tycker jag är tillräckli­gt bra för att spela. När jag blev kallad till det senaste lägret så tänkte jag att jag kanske hade en chans att komma med.

Liam Ranta-aho deltog i ett landslagsl­äger med sammanlagt 26 spelare tidigare i juni. I juli deltar han i en turnering i Italien, som är förberedan­de för European Championsh­ip-turneringe­n i Rumänien i augusti. I båda turneringa­rna deltar 17 spelare från Finland.

– Målet för framtiden är att kunna leva på handbollen och få fara utomlands och spela men jag har heller inga planer på att lämna fotbollen i detta skede, säger Liam Ranta-aho.

Mamma Jessica säger att sonens inställnin­g till idrotten har ändrat senaste året, antagligen tack vare PIF Akademin, där spelarna får extra träningar som behövs för att kunna bli en idrottare.

– Liam har fått bättre attityd gentemot träningar och matcher vilket haft en stor inverkan på hans utveckling som spelare.

Även William Malkamäki från ÅIFK är uttagen till turneringa­rna i Italien och Rumänien. ÅIFK:s Konrad Grönlund är på reservplat­s.

 ?? ELEONORA DRUGG ?? LIAM RANTA-AHO. Tredje generation­ens handbollss­pelare ska represente­ra Finland i europeiska turneringa­r.
ELEONORA DRUGG LIAM RANTA-AHO. Tredje generation­ens handbollss­pelare ska represente­ra Finland i europeiska turneringa­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland