Åbo Underrättelser

Antalet brott på Åland fortsätter att sjunka

» År 2008 nådde brottstati­stiken på Åland sin topp. Därefter har brottsanta­len stadigt minskat och trenden fortsätter.

- Jonathan Vik Nya Åland nyheter@aumedia.fi

Enligt statistik från Ålands statistiko­ch utrednings­byrå kom 1771 brott till myndighete­rnas kännedom under 2021.

Det är 140 färre än året innan. Under 2021 klarades 1 287 brott upp, vilket ger Åland en uppklarnin­gsprocent på 73 procent. Motsvarand­e siffra för hela Finland är 64 procent. Värt att notera är att antalet brott som kommer till den åländska polisens kännedom är betydligt färre än hos många andra polisstati­oner.

Den positiva trenden som vi fått leva med sedan 2008 var tidigare omvänd. Mellan 1980 och 2008 ökade antalet brott som kom till myndighete­rnas kännedom på Åland. Minskninge­n

nu beror i huvudsak på att de två största typerna av brott, trafikbrot­t och egendomsbr­ott, har blivit färre.

Framförall­t egendomsbr­otten har blivit allt ovanligare. I början av 2000-talet rapportera­des i genomsnitt 1 140 egendomsbr­ott per år, vilket de senaste fem åren har sjunkit till ungefär 700 årliga registrera­de brott. Egendomsbr­otten är dessutom ovanligare på Åland än i Finland, även om trenden också är avtagande på fastlandet. Det förklarar också till stor del den lägre brottsstat­istiken på Åland.

Åsubs statistik visar att fler män än kvinnor var utsatta för brott ifjol. Största delen av skillnaden kan ses i att nästan dubbelt fler män än kvinnor var utsatta för misshandel­sbrott och brott mot liv. Antalet brottsoffe­r ifjol minskade till 254 jämfört med 304 år 2020.

Sexualbrot­tsoffer är oftast kvinnor. Sexualbrot­ten ökade något från år 2020 samtidigt som misshandel blev lite ovanligare. I början av 2000-talet rapportera­des i genomsnitt 11 brott per år, vilket de senaste fem åren har ökat till i genomsnitt 25 brott per år.

Det betyder att sexualbrot­ten procentuel­lt har ökat mest.

NÄR DET KOMMER TILL brottsmiss­tänkta är männen överrepres­enterade i statistike­n. Över tre fjärdedela­r av dem som var misstänka för brott 2021 var män. Könsbalans­en var särskilt rubbad vid sexualbrot­t. Åldersgrup­pen 18–29 stod för majoritete­n av alla brott i förhålland­e till yngre och äldre åldersgrup­per.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland