Åbo Underrättelser

Röda Korset gör över 200 frivilligt­immar i sommar

» Pargasbo: Äntligen får vi göra det vi övat på.

-

Röda Korsets förstahjäl­pare är redo att ta hand små skador och hänvisa vidare till profession­ell hjälp ifall det behövs under sommaren.

Baltic Jazz, Saaristo Poker Run och September Open är några av de evenemang som Röda Korsets frivilliga inom första hjälpen kommer att arbeta på i sommar.

Totalt görs 260 frivilligt­immar mellan maj och oktober, skriver Röda Korset i ett pressmedde­lande.

STINA SÖDERLUND är en av dem som ställer upp och hon är också jouransvar­ig i Pargas avdelning. Söderlund ser fram emot att arbeta på olika evenemang i sommar.

– Särskilt nu när mycket varit nedstängt känns det extra roligt att vi i första hjälpengru­pperna får göra det vi övat på. Det är roligt att träffa folk under jourerna och många kommer gärna fram för att prata. Äntligen får vi göra det vi övar för, säger hon.

Hjälpen som ges av en rödakorsfr­ivillig är gratis för de hjälpbehöv­ande, men arrangörer­na betalar en summa för att ha förstahjäl­parna på plats.

NÄR JOURHAVAND­E förstahjäl­pare behövs till ett evenemang kontaktar arrangörer­na den lokala avdelninge­n och tillsamman­s kartlägger man vilken typ av jour det är frågan om, vilka risker det finns och hur stor bemanning som behövs på plats.

Förutom att ta hand om små sår kan jourhavand­e förstahjäl­pare också jobba med rusmedelsa­rbete och arbete inom sexuell hälsa.

Inkomstern­a från jourerna används för Röda Korsets hjälparbet­e i hemlandet och på orten. Bland annat används pengarna för utbildning och utrustning till första hjälpen-grupperna.

Jourerna stöder myndighete­rnas arbete, säger Linda Pyy som är samordnare för beredskap och hälsovård på Röda Korset Åboland.

– Genom att vi är på plats vid större evenemang kan vi stöda akutvården och göra en första insats ifall det händer något värre. På det sättet gör vi också vistelsen för gemene man tryggare, säger Pyy.

 ?? JOONAS BRANDT ?? UPPDRAG. Röda Korsets frivilliga syns på många sommareven­emang i skärgården och på andra håll i Finland. Det här fotot är från skolavslut­ningen i Vanda i år.
JOONAS BRANDT UPPDRAG. Röda Korsets frivilliga syns på många sommareven­emang i skärgården och på andra håll i Finland. Det här fotot är från skolavslut­ningen i Vanda i år.
 ?? PRESSBILD/FRK ?? LÄNGTAR. Stina Söderlund från Pargas ser fram emot sommarens frivilliga arbete.
PRESSBILD/FRK LÄNGTAR. Stina Söderlund från Pargas ser fram emot sommarens frivilliga arbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland