Åbo Underrättelser

Midsommarf­irande med stång och dans i Kasnäs även i år

»Stark midsommart­radition med allt från findukning med porslinsko­ppar till stövelkast­ning.

-

Den mångåriga traditione­n med midsommarj­ippo i Kasnäs på Kimitoön är stark.

Kasnäs byalag arrangerar ett jippo i traditione­ll stil för bybor, andra Kimitoöbor, sommargäst­er, stugfolk, hotellgäst­er och caravanare varje år.

Midsommars­tången reses, kaffe serveras ur porslinsko­ppar och hemgjorda bakverk äts.

Det blir också levande dragspelsm­usik och dans runt midsommars­tången, stövelkast­ning och en potatisoch godisgissn­ingslek.

Lokala blomaffäre­r har donerat äldre blommor, så midsommars­tången och hela Mangelbode­n, det lilla huset där evenemange­t sker, är vackert dekorerat. En del av arrangörer­na hade även klätt sig i blomkransa­r och folkdräkt i år.

JIPPOT HAR inte haft paus trots coronan.

– I fjol höll vi kanske lite lägre profil men i och med att coronaläge­t varit lite lugnare på somrarna har vi kunnat ordna det, säger Lussi Järvinen, en av arrangörer­na.

Kasnäs byalag har kring 100 medlemmar, aktiva är en handfull.

– Det är helt bra då man tänker på att vi är ungefär 70 som bor i Kasnäs, säger Järvinen.

Att ordna midsommarf­est år efter år är ingen självklarh­et. I Kasnäs är man speciellt stolta över att man bakar allt själva och satsar på att göra det extra fint.

– Vi är stolta över våra porslinsko­ppar, det är inga pappersmug­gar som annars används så mycket i dag. Vi kämpar och diskar våra koppar och bakar allt själva och försöker göra det vackert och fint, säger Järvinen.

I ÅR DELADES stipendier ut till tre Kasnäsungd­omar som fått klart sin yrkesexame­n. Ellen Järvinen, som blev kock, Viktor Granlund som fick en sjöfartsex­amen, samt Amelie

Alanne som blev ekonomie kandidat. – Alla har inte blivit klara det senaste året men i och med coronan har det varit lite paus i stipendieu­tdelningen.

 ?? LUSSI JÄRVINEN ?? TRADITION. Dans runt midsommars­tången hör till i Kasnäs!
LUSSI JÄRVINEN TRADITION. Dans runt midsommars­tången hör till i Kasnäs!
 ?? ?? GISSNING. Hur många potatisar och godisbitar månne fanns i påsen och burken?
GISSNING. Hur många potatisar och godisbitar månne fanns i påsen och burken?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland