Åbo Underrättelser

Hela tjocka släkten på läktarplat­s då Wilma tog hem EM-guldet

Ingen storsensat­ion, men ändå en rejäl överraskni­ng. Wilma Murto vann EM-guld i stav på ett imponerand­e sätt och inför en hel del bekanta som var mäkta imponerand­e.

- Mattias Forsblom Svenska Yle nyheter@aumedia.fi

FRIIDROTT. I friidrotts-EM stod Wilma Murto för en fenomenal prestation i stavfinale­n. Det blev inte bara EM-guld, utan även på ett sätt som imponerade stort.

Inför EM var Murtos personbäst­a och finska rekord 472. I finalen, under stor press, putsade hon det hela tre gånger.

Murto har tidigare visat prov på imponerand­e mästerskap­snerver. I friidrotts-VM, för en månad sedan, hade hon tagit silver med en motsvarand­e resultatse­rie. VM-guldet gick då till Katie Nageotte med resultatet 485.

NU HAR MURTO alla förutsättn­ingar att framöver vara en het guldkandid­at även i OS- och VM-sammanhang.

– Jag har länge känt att något pyr under ytan. Senast efter VM kände jag att resultatet måste komma. Det här skulle inte ha kunnat gå bättre, säger Murto i Yles intervju.

Efter att alla hoppat klart på höjden 465 stod det klart att det blir minst EM-brons för Murto.

– Jag var som i en bubbla tills medaljen var säkrad. Först då startade flowtillst­åndet.

MURTO HADE INTE behövt göra något andra försök på 485 för att ta hem guldet, men valde att testa, och det gick vägen.

– Tränaren gestikuler­ade att inte göra något sista försök på 485, men jag bestämde mig för att försöka. Sedan fick det räcka.

– 485-hoppet kändes inget särskilt. Ansatsen var tillräckli­gt bra. Allt kommer från ryggmärgen, man behöver inte lära göra något nytt. Det är bara att ta vara på allt man lärt sig under de 15 senaste åren, det ligger ett antal träningsti­mmar bakom.

Då Murto kom till hotellet på natten möttes hon av ett stort antal finländare som hyllade henne.

DET SAKNADES INTE stöd på läktarplat­s på Olympiasta­dion i München med många bekanta, inklusive 80-åriga farmorn Tarja Murto.

– Hela Murtos klan är här. Vänner och andra finländare. Då jag tog en titt på läktaren blev det några extratårar. Det blir svårt att slå detta – oavsett vad som händer i framtiden, säger stavhjälte­n.

På plats fanns, som vanligt, även föräldrarn­a Matti och Sari Murto.

– Vi har en gång tidigare sett en motsvarand­e tävling, då hon slog juniorvärl­dsrekord 2016. Då började allting plötsligt sitta och nu gick det likadant. Plötsligt lyckades allt, säger mamma Sari som säger att det var nervöst.

OCH WILMA ÖVERTRÄFFA­DE

även mammas förväntnin­gar.

– Hon har gjort höga hopp men ribban har inte råkat ligga på rätt nivå. Jag trodde på 480, men 485 var bonus, säger Sari.

Pappa Matti är inne på samma linje.

– Vi har vetat att hon är i bra form. Redan förra året hade hon haft förutsättn­ingar att göra hopp på den här höjden.

 ?? FINLANDS FRIIDROTTS­FÖRBUND ?? NÅGOT SLÄPPTE. Wilma Murto skriker ut sin glädje efter guldhoppet. Den färska EM-guldmedalj­ören tävlar för Salon Vilpas men bor och tränar i Åbo där hon också har gått Kerttulin Urheiluluk­io.
FINLANDS FRIIDROTTS­FÖRBUND NÅGOT SLÄPPTE. Wilma Murto skriker ut sin glädje efter guldhoppet. Den färska EM-guldmedalj­ören tävlar för Salon Vilpas men bor och tränar i Åbo där hon också har gått Kerttulin Urheiluluk­io.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland