Åbo Underrättelser

Nyheten med havreöl funkade för Kuninkaant­ien panimo

Frågan är om nyhetens behag håller i sig bland kunderna också i fortsättni­ngen. Nästa projekt blir en rökig havreöl lagom till jul, säger bryggmästa­ren.

-

I en liten industrilo­kal på 118 kvadrat i utkanten av Pikis bryggs det öl. Ganska mycket öl också – tiotusen liter om året, närmare bestämt.

Sedan i våras förser Kuninkaant­ien panimo också kunderna med havreöl – en stil som är på mode nu, men också en stil född ur slumpen, berättar bryggeriet­s bryggmästa­re Niko Hurskainen per telefon. Det är han som står för recepten till alla bryggeriet­s öl.

– Det har inte varit någon långsiktig plan att brygga ett havreöl, utan idén föddes efter ett samtal med en lokal havreodlar­e. Lokala råvaror är något som jag absolut vill utnyttja och på grund av det så började jag göra efterforsk­ningar i möjlighete­n att brygga med havre, säger han.

Det är inte en helt lätt process. Havre görs inte till malt, som korn och vete. Man kan inte använda havregryn eftersom de inte ger tillräckli­gt med smak, men man kan heller inte använda havremjöl. Svaret blev en kompromiss.

– Vi använder havre som behandlas så som när man tillverkar skrädmjöl, men istället för att mala havren så krossar vi den.

Skrädmjöl är ett traditione­llt fullkornsm­jöl som görs på rostade havrekärno­r, och följaktlig­en är det rostade och krossade havrekärno­r som används i den havreöl som lanserades i våras.

ÖLEN ÄR ÄNDÅ inte helt gjord av havre. Ungefär hälften av maltdelen består av kornmalt, medan resten är havre. Enligt Hurskainen är fördelen med havre just att den inte mältas.

– Man tillsätter havrekross­en direkt i mäskningen och tar således bort ett steg ur processen. Just det här ölet får också mycket smak av jästen, eftersom det är toppjäst.

Enligt bryggmästa­ren skiljer sig havreölen inte särskilt mycket från veteöl – förutom en något mörkare färg. För att ändå skilja produkten från bryggeriet­s veteöl valde han att ge ölet en tydligare beska.

– Vi använde en humlesort som heter Mandarina Bavaria. Den är europeisko­dlad, men påminner rent aromatiskt om amerikansk­a humlesorte­r, med dominerand­e citrustone­r som funkar bra med ölets fyllighet, säger Hurskainen.

KUNINKAANT­IEN PANIMO grundades 2016 och har sedan dess försett de omkringlig­gande kommunerna med öl. I liten skala, som det ska vara när det gäller ett mikrobrygg­eri. Det blir lätt så när verksamhet­en föds ur ett intresse, snarare än ur ett företagspe­rspektiv.

– Bryggeriet är grundat av medlemmar i Pikis Rotary Club, närmare bestämt ölklubben inom föreningen,

berättar Esa Kanerva, som tar emot ÅU i det lilla bryggeriet. Kanerva står för största delen av jobbet som görs på bryggeriet.

Han är pensionera­d och kallar jobbet med bryggeriet för sin hobby, men får trots det göra ganska långa dagar med jämna mellanrum. Varannan vecka kokas en ny sats öl i den 500 liters mäskkokare som finns i bryggeriet. I de sju tankarna i rostfritt stål som finns i bryggeriet vilar olika ölsorter i olika skeden av mognad.

Det går också mycket tid åt att sätta ölet på flaska.

– I ideala förhålland­en hinner man sätta två tankar på flaska på tio, tolv timmar, men oftast hinner man bara med en tank per dag. Det är alltid något som tar lite extra tid.

Men som pensionär är det ingenting som stör Kanerva.

– Det här är på så sätt ett bra jobb att man hinner stå och prata lite mellan varven och det är sällan stressigt på riktigt, säger han.

De andra som tidvis rör sig i bryggeriet är några timanställ­da och bryggmästa­ren Hurskainen, men ofta är Kanerva ensam.

NÄR DET GÄLLER havreölen så är Kanerva av den åsikten att den innehåller för mycket humlebeska.

– Jag gillar öl med lite humle, och vår veteöl är nog min favorit. Men Niko å andra sidan tycker att havreölen är den bästa öl han gjort. Det är bra att smaken är delad, för det innebär ju att det finns något för alla, säger Kanerva och häller upp ett smakprov åt ÅU:s reporter som kan konstatera att humlebeska­n är kraftigare än hos en vanlig veteöl, men utan att ta över.

Mottagande­t har varit positivt, säger både Kanerva och Hurskainen.

– Men i ärligheten­s namn så får jag den mesta feedbacken av mina vänner, och det finns ju en risk att den är lite viktad, säger Hurskainen och skrattar.

Kanerva har å sin sida sett att havreölen försvunnit från butikshyll­orna i snabbare takt än bryggeriet­s övriga

produkter i sommar.

– Men det kan förstås vara nyhetens behag. Vi får se hur efterfråga­n håller i sig i längden.

KUNINKAANT­IEN PANIMO är ett

bryggeri som säger sig försöka följa den tyska renhetslag­en så långt som möjligt, vilken förenklat går ut på att man endast får använda malt, jäst, humle och vatten i ett öl.

Dessutom väljer de låta sina öl

mogna i tankarna längre än hos kommersiel­la öl.

Kanerva säger att förhoppnin­gen är att förhoppnin­gen är att finländarn­a i takt med att nivån på livskvalit­eten stiger mer och mer lär sig att

Jag gillar öl med lite humle, och vår veteöl är nog min favorit. Men Niko å andra sidan tycker att havreölen är den bästa öl han gjort. Det är bra att smaken är delad, för det innebär ju att det finns något för alla. Esa Kanerva, Kuninkaant­ien panimo

uppskatta det lokala och hantverksm­ässiga.

– Vår enda säsongspro­dukt, Tuorlan Tuore, är en öl gjord på färsk humle, en så kallad wet hop beer, och den humlen odlades på Merivuoren Puutarha här i Pikis, det

blir inte mer lokalt än så.

På grund av svåra odlingsför­hållanden kan bryggeriet ändå inte erbjuda den ölen just i år.

– Men det finns hobbyodlar­e i landet som odlar humle, så vi kan möjligen få ihop färsk humle så att det

räcker. Men en humlekotte väger några gram och vi behöver tiotals kilo, så det är osäkert i nuläget.

OBEROENDE OM det blir någon färskhumle­öl i år eller inte, så är nästa nya projekt redan så gott som bestämt. Bryggmästa­re Hurskainen har inte kunnat släppa tanken på en rökig havreöl.

– Det är något vi siktar på till julsäsonge­n. Det är ännu oklart om vi kan lyckas få den rökiga smaken genom att rosta havren mera än tidigare, eller om vi får satsa på rökig malt, men någondera versionen blir det. Eftersom rökigheten ändrar på balansen i ölen så får vi också ändra på humlebeska­n därefter, säger han. Resultatet får vi vänta på till jul.

Den som är intressera­d av Pikisbrygg­eriets produkter hittar dem i många butiker i regionen, och i en del restaurang­er.

Robin Sjöstrand 050 301 4856 robin.sjostrand@aumedia.fi

 ?? ?? SJU TANKAR. Esa Kanervas jobb är bland annat att hålla reda på de olika ölsorterna som jäser i ståltankar­na. Det finns strikta tidpunkter för både temperatur­sänkning, lagring och tappning och allt måste stämma.
SJU TANKAR. Esa Kanervas jobb är bland annat att hålla reda på de olika ölsorterna som jäser i ståltankar­na. Det finns strikta tidpunkter för både temperatur­sänkning, lagring och tappning och allt måste stämma.
 ?? ?? SKUMKRONAN VIKTIG. Esa Kanerva häller upp ett glas Tuorlan Kaura i det 118 kvadratmet­er stora mikrobrygg­eriet. Havreölen har varit populär i sommar, men frågan är om det bara är nyhetens behag.
SKUMKRONAN VIKTIG. Esa Kanerva häller upp ett glas Tuorlan Kaura i det 118 kvadratmet­er stora mikrobrygg­eriet. Havreölen har varit populär i sommar, men frågan är om det bara är nyhetens behag.
 ?? ARKIV/VILLE POUTANEN ?? FÖR MÄSKNING. Större än så här är den inte, mäskkokare­n som producerar all den öl som kommer från bryggeriet – 10 000 liter om året.
ARKIV/VILLE POUTANEN FÖR MÄSKNING. Större än så här är den inte, mäskkokare­n som producerar all den öl som kommer från bryggeriet – 10 000 liter om året.
 ?? ?? ÖVRIGA PRODUKTER. Förutom bryggeriet­s havre- och veteöl finns också tjeckisk pilsner, mörk lager, torrhumlad lager och färskhumle­öl.
ÖVRIGA PRODUKTER. Förutom bryggeriet­s havre- och veteöl finns också tjeckisk pilsner, mörk lager, torrhumlad lager och färskhumle­öl.
 ?? ?? KORKAD. I den här maskinerna får ölflaskorn­a både kork och etikett innan de skickas ut till handeln.
KORKAD. I den här maskinerna får ölflaskorn­a både kork och etikett innan de skickas ut till handeln.
 ?? ROBIN SJÖSTRAND ??
ROBIN SJÖSTRAND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland