Åbo Underrättelser

700 olika ölsorter – ändå vill folk ha öl Som inte finns i butiken

» Det vet Tapio ”Tapsa” Lehtoaho som har jobbat 49 år på Citymarket i Kuppis. I höst går han i pension.

- Eleonora Drugg eleonora.drugg@aumedia.fi

Det känns så roligt när man kommer på jobb och ser att de blivit tomt i hyllan och man vet att ölen gått bra åt.

Om du handlat öl i Citymarket i Kuppis är chansen stor att du stött på Tapio ”Tapsa” Lehtoaho. Han började jobba som 15-åring i Kuppis Citymarket år 1973 för 49 år sedan.

I dag är han 65 år och ska snart gå i pension.

Hur kom det sig att du sökte jobb på Citymarket för 49 år sedan?

Tapio ”Tapsa” Lehtoaho

– Min bror jobbade redan här så då vågade jag också söka jobb. Jag jobbade först i köttdisken.

1975 fick Tapio fastanstäl­lning och då gjorde han lagerarbet­e. Han skötte också om drickor och idag bär han ansvaret över ölavdelnin­gen.

TAPIO ÄLSKAR SITT JOBB och han har aldrig velat jobba någon annanstans.

– Mitt jobb är som ett andra hem, jag har alltid blivit bra behandlad.

– Det bästa med jobbet är att man får jobba självständ­igt. Jag är med och bestämmer vad som ska beställas in och vi har ett mycket bra team. Man träffar jättetrevl­igt folk här. Jag har under mina nästan 50 år i butiken träffat massor fina personer.

När ÅU pratar med Tapio vid ölavdelnin­gen i Citymarket kommer flera kunder och önskar honom trevlig pension och säger att de kommer sakna honom. Tapio har verkligen gjort ett intryck och är känd av många.

– Det värmer hjärtat när folk kommer fram och säger att ölen jag rekommende­rat varit god.

NÄR TAPIO BÖRJADE jobba såldes ett tiotal olika ölsorter. I dag finns det cirka 700 olika sorter i Kuppis Citymarket.

– I och med den nya alkohollag­en 2018 ökade utbudet enormt och vi kunde ta in många nya sorter. Även om vi har 700 olika ölsorter händer

det fortfarand­e att folk frågar efter någon öl som vi inte säljer. Det är inte alltid möjligt att importera vissa öl om det till exempel inte finns någon importör av den ölen.

Det alkoholfri­a utbudet har också växt enormt under de senaste åren.

– Vi har 100 olika alkoholfri­a ölsorter. Folk gillar att dricka alkoholfri­tt då de till exempel kan köra bil efteråt. Alkoholfri öl smakar dessutom helt bra.

TYSK PILS ÄR Tapios favorit.

– Jag har varit många gånger till Tyskland med min fru och där har vi druckit mycket öl.

Vilken öl säljer bäst?

– Den billigaste ölen säljs mest, men vi har nog inte en enda onödig produkt och allt går åt. Öl från mindre bryggerier säljer också mycket bra. Det känns så roligt när man kommer på jobb och ser att de blivit tomt i hyllan och man vet att ölen gått bra åt, säger Tapio.

– Även om det säljs mycket billig öl är skillnaden mellan försäljnin­gen av billig och dyrare öl mycket mindre i dag än vad den var tidigare. I dagens läge vill folk ha olika öl till olika maträtter och folk vill njuta av en dyr öl. Syrliga ölsorter som till exempel Ginger Joe är populärt bland med unga.

CITYMARKET I KUPPIS har lanserat två egna öl i begränsat antal som uppkallats efter Tapio, eller Tapsa som han kallas.

– Den ena ölen såldes 2020, det var en lager-Tapsa och vi sålde 10 000 flaskor. Förra året sålde vi en pils som också sålde slut. Ölflaskorn­a hade en bild av mig som etikett och i butikens cafeteria finns fortfarand­e en stor bild av etiketten. Det var till en början mycket underligt att se mig själv på bild. Folk kom ibland fram och ville ha en autograf på ölflaskan, det var roligt, säger Tapsa.

TAPIO TRÄFFADE SIN FRU på jobbet. Samma år som han började jobba träffade han sin nuvarande fru som också jobbade i butiken. 1979 gifte de sig och de har en dotter som bor i Lappland.

– Min fru har jobbat 45 år här men hon är lite äldre så hon gick i pension för ett par år sedan. Det har varit kul att jobba på samma arbetsplat­s, det fungerade för oss även om kanske många andra inte skulle gilla att jobba på samma plats som sin partner.

I höst blir Tapio egentligen pensionera­d. Han vill dock fortsätta jobba ett par gånger i veckan i åtminstone ett år. Han vill kunna säga att han har jobbat 50 år.

– Det känns vemodigt att gå i pension. Jag kommer nog att sakna jobbet då jag trivs så bra här.

Då pensionen börjar är tanken att resa mycket tillsamman­s med frun.

– Innan coronapand­emin brukade vi resa tre till fyra gånger varje år. Vi brukar resa på hösten då det är mindre folk och vi reser oftast med bil. Under pandemin har vi åtminstone sparat pengar så nu har vi mera pengar till resor. Vi kommer åtminstone att resa till Tyskland, Frankrike och Luxemburg.

NÄR TAPIO GÅR I PENSION är det Hermanni Hovi som tar över. Hermanni och Tapio har jobbat ihop i cirka tre år.

– Det har gått jättebra att jobba tillsamman­s med Hermanni. Vi är ett bra team och vi har inte bråkat en enda gång, säger Tapio skrattande­s.

Hermanni säger att han tycker att Tapio är en jättebra typ.

– Jag tror inte att han kommer kunna sluta jobba. Vi jobbar jättebra ihop och jag kommer definitivt att sakna honom och vill inte att han går i pension. Vi har lyckats bra under åren och kompletter­ar varandra bra, säger Hermanni.

 ?? ?? BEUNDRAR. Här kan vem som helst sitta och beundra ölen, eller fundera vad man ska köpa, säger Tapsa.
BEUNDRAR. Här kan vem som helst sitta och beundra ölen, eller fundera vad man ska köpa, säger Tapsa.
 ?? ?? BRA TEAM. Tapio Lehtoaho och Hermanni Hovi trivs med att jobba tillsamman­s.
BRA TEAM. Tapio Lehtoaho och Hermanni Hovi trivs med att jobba tillsamman­s.
 ?? ?? GER RÅD. Tapio Lehtoaho brukar ge råd åt kunder, här visar han en av sina favoritöl.
GER RÅD. Tapio Lehtoaho brukar ge råd åt kunder, här visar han en av sina favoritöl.
 ?? ELEONORA DRUGG ??
ELEONORA DRUGG
 ?? ELEONORA DRUGG ??
ELEONORA DRUGG
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland