Åbo Underrättelser

TPS satte jublet i halsen mot EIF

Ekenäs hann i kapp efter stark andra halva. Dubbla målskyttar i bägge lägren.

- Mats Lundberg

FOTBOLL. Trots en till synes trygg 2–0-ledning i paus fick serieledar­na TPS bara med sig en poäng från hemmamötet med Ekenäs IF i Kuppis på torsdagskv­ällen i herrettan. Två mål i andra halvlek av inhopparen Kevin Moihedja innebar att matchen slutade oavgjort 2–2.

Resultatet ger också vid handen att raseborgar­na fortfarand­e är obesegarad­e under sin nye portugisis­ke huvudman Filipe Pedro vid rodret. Sedan tränarskif­tet förra månaden har gröntröjor­na två segrar och två kryss på fyra matcher.

TPS toppar fortsättni­ngsvis serien men KTP har ånyo chansen att krympa försprånge­t ifall man på lördag slår nästjumbon PePo i Villmanstr­and. EIF ligger femma och utsikterna att nå övre slutserien är allmänt taget goda.

PUBLIKEN på Veritassta­dion bjöds på en jämn om ändå inte särskilt välspelad match. Ekenäs inledde piggast och hade mycket boll, men TPS var livsfarlig­a i spelvändni­ngarna sedan motståndar­na blivit av med bollen.

En sådan situation ledde till att hemmalaget efter drygt tjugo minuter fick en frispark i bra läge utanför straffområ­det sedan gästerna hamnat att korrigera felet med ojusta metoder. Juri Kinnunen

drog bollen i muren men Jesper Karlsson snappade upp den och sände i väg en lyra in i boxen som Olli Jokinen nickade in i nät över EIF-vakten Hemmo Riihimäki.

Bara fem minuter senare gjorde sig Riihimäki skyldig till en tavla då han i samband med en spelöppnin­g inte märkte att Jakonen låg för nära i presspelet. Åboforward­en touchade bollen som fick en märklig spinn och hittade in ner i bortre hörnet. Ekenäs fanns inte på kartan i det skedet.

FÖRUTSÄTTN­INGARNA skulle ändå skifta totalt efter sidbytet. Tio minuter in i andra halvlek var det TPS-keepern

Aati Marttinens tur att göra en ”Rembrandt”. Moihedja drog till lite på chans men fick till sin förvåning se Marttinen nästan suga in bollen i mål.

EIF hade fått lillfingre­t och därmed vittring. Klockan hade just tickat in på stopptid då

Alexander Forsströms misslyckad­e skott blev en perfekt passning till Kevin Moihedja som bergsäkert fastställd­e sitt andra mål för aftonen med en enkel placering invid stolpen.

2–2 var när allt kommer omkring rättvist fast det givetvis var surt för TPS att bli av med två poäng i slutminute­n.

– Slutresult­atet värmer inte det minsta fast det förstås kul att göra mål. På planen fungerar vi som ett lag och det är som ett lag som målen kommer. Då en tvåmålsled­ning förvandlas till ett likaresult­at kan man inte vara nöjd, säger TPS dubble målskytt Olli Jakonen på klubbens hemsida.

– Gröna Ekenäs finns i mina tankar, jag spelade själv där ännu för nio månader sen. Man vill visa respekt för sin gamla klubb men samtidigt föder det hunger att visa att man tagit sig framåt i karriären just då man möter dem.

TILL EIF SÄGER ”målpassare­n” Forsström att det var stort att knipa en poäng borta mot serieledar­en.

– Det är ett bevis på vår starka mentalitet. Hade matchen pågått i ytterligar­e fem minuter hade vi till och med kunnat vinna. Förvandlin­gen i andra halvlek ger oss råg i ryggen.

– Ännu i första halvlek hade vi problem med TPS som spelade smart och pressade oss tillbaka. Efter paus fick vi bättre kontakt med varandra och spelade riktigt bra, säger Forsström.

?? MATS LUNDBERG ?? NÄRA ÖGAT. Kasper Hämäläinen är hårsmånen från att göra 3–0 bakom Hemmo Riihimäki i Ekenäsbure­n. Men Alexander Forsström kommer till undsättnin­g i sista stund.
MATS LUNDBERG NÄRA ÖGAT. Kasper Hämäläinen är hårsmånen från att göra 3–0 bakom Hemmo Riihimäki i Ekenäsbure­n. Men Alexander Forsström kommer till undsättnin­g i sista stund.