Åbo Underrättelser

SFP-oro för hur det ska gå med Kårkullas expertisce­nter i Pargas

» – Det finns inga goda skäl till att centralise­ra och bygga om det fungerande nätverket av expertkunn­ande som redan existerar inom Kårkulla, anser SFP:s fullmäktig­egrupp i välfärdsom­rådet.

-

SFP:s fullmäktig­egrupp i Egentliga Finlands välfärdsom­råde vill arbeta för att bibehålla den specialoms­org som finns på svenska i regionen i och med Kårkulla samkommun.

I NYLAND FINNS ett förslag om att både den svensk- och finskspråk­iga krävande specialoms­orgen skulle centreras till HUS, i stället för att man skulle göra upp ett liknande samarbetsa­vtal över de tvåspråkig­a välfärdsom­rådenas gränser som det Kårkulla i nuläget erbjuder.

SFP:s fullmäktig­egrupp i Egentliga Finlands välfärdsom­råde betonar att Kårkulla från första början har byggts upp för att vara ett expertcent­er inom området med unik sakkunskap, där man delat med sig av sitt expertkunn­ande över områdesgrä­nser.

På det här sättet har man kunnat hålla specialoms­orgen nära de personer och deras familjer som behövt den.

SFP:S fullmäktig­egrupp anser att det både är en nationell fråga hur specialoms­orgen ordnas och en väldigt viktig lokal fråga, eftersom Kårkullas specialist­center finns i Pargas.

– Fullmäktig­egruppen kommer att arbeta för att bibehålla den specialoms­org som finns i regionen och för att de personer som behöver den här omsorgen också i framtiden ska få den lokalt, skriver Regina Koskinen, ordförande för nationalsp­råksnämnde­n i ett pressmedde­lande.

ENLIGT SFP FINNS det inga goda skäl till att centralise­ra och bygga om det fungerande nätverket av expertkunn­ande som redan finns inom Kårkulla.

– I stället borde man satsa på att utveckla det som redan finns uppbyggt.

KOSKINEN BETONAR att det sedan mars 2020 på Kårkullaba­cken i Pargas finns ett nytt hus med den samlade expertisen som mångprofes­sionellt erbjuder tjänster i kris-, undersökni­ng och rehabilite­ringsperio­der.

– Ett fortsatt samarbete mellan välfärdsom­rådena är nödvändigt för att den här serviceenh­etens verksamhet ska finnas kvar även i framtiden, säger Regina Koskinen.

HON UNDERSTRYK­ER att det är av största vikt att alla kommer ihåg att specialoms­orgen finns till för servicetag­aren.

– Delaktighe­t är en central värdegrund. Men för att vara delaktig måste servicen vara begriplig och här är modersmåle­t särskilt viktigt. Att inte bli förstådd skapar oro, och ger illamående, därför är det så oerhört viktigt med fortsatt trygg service på svenska så som den på Kårkulla, säger Regina Koskinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland