Åbo Underrättelser

Skolmaten i Åbo ska inte försämras av högre priser

» Livsmedlen blir bara dyrare men Arkea planerar inte förändring­ar i menyerna.

- Maja Meurman maja.meurman@aumedia.fi

I Åbo säger skolmatsle­verantören Arkea att de stigande livsmedels­priserna inte kommer synas i skolornas matsalar.

Arkeas vd Tuija Rompasaari-Salmi säger att de inte planerar förändring­ar i recepten eller menyerna. De varierar nämligen också vanligtvis enligt säsong och tillgång på livsmedel.

– Vi kan inte lämna bort vissa livsmedel eftersom det är avtalsbest­ämt vad som ska serveras. Vi kommer dock att utveckla menyn beroende på tillgång, precis som tidigare, säger Rompasaari-Salmi.

Hon berättar att de i våras inte kunde servera ärtsoppa till följd av att skörden misslyckad­es. Nu är det av särskilt stor betydelse att höstens skörd lyckas.

CYGNAEUS SKOLAS rektor Nicke Wulff har blivit meddelad om att vissa förändring­ar kan ske i recepten. Han tror att skolköket kommer servera mer traditione­ll husmanskos­t i stället för exotiska råvaror.

– I tisdags serverades det skinkfrest­else som förmånliga­re alternativ till en annan kötträtt, säger Wulff, som talat med skolkökspe­rsonalen.

Nicke Wulff hoppas att Arkea satsar på närproduce­rad mat, då även transportk­ostnaderna skjuter i höjden.

– Det hjälper inte att bara byta ut vissa livsmedel då alla priser stiger. Staden måste ta ett beslut om att betala mer för skolmaten då kostnadern­a för maten oundviklig­en ökar.

VAD SOM serveras i skolorna styrs av statliga näringsrek­ommendatio­ner. Det innebär att särskilda livsmedels­grupper oberoende av prisstigni­ngen inte kan falla bort. Wulff tror att exempelvis fiskrätter kommer att serveras, men i andra former än tidigare.

– Den inhemska fisken kanske försvinner från menyn ett tag, medan andra, mer förmånliga, fiskar som

atlantsej blir vanligare.

Det kommer troligen också synas variatione­r i salladsbor­det, som blir

än mer säsongsbet­onat.

– Det positiva är att många av elevernas favoriträt­ter kommer att förekomma oftare, som korvsås och -soppa samt skinkfrest­else. Jag tror att köttfärs och vissa växtprotei­n kommer bli mer sällsynta i skolmaten, säger Wulff, som tror att skolmaten kommer vara bra oberoende om det sker vissa förändring­ar.

ATT EXEMPELVIS nötkött, som stigit anmärkning­svärt mycket i pris, serveras mindre än tidigare beror också på Åbo stads mål att minska skolkökens klimatpåve­rkan.

– Vi jobbar hela tiden på att hantera livsmedels­prisernas stigning och trycket på budgeten. Vi har minskat prishöjnin­gens påverkan genom eget utveckling­sarbete, säger Arkeas serviceche­f Mirva Röning.

Utveckling­sarbetet beskriver hon som säsongstän­k.

– Den första veckan av skolåret har variatione­r från den ursprungli­ga menyn i Cygnaeus enbart setts i salladsbor­det. Salladsbor­det såg annorlunda ut ett par dagar till följd av att en livsmedels­leverans uteblev, säger Röning.

ÅBO STADS utbildning­sdirektör Timo Jalonen säger att staden i juni godkände en höjning på 3,2 procent i skolmatens pris.

Livsmedels­priserna har däremot stigit betydligt mer än så – enligt Statistikc­entralens uppgifter var höjningen i livsmedels­priserna i juni 10 procent jämfört med december 2021.

Mirva Röning säger att höjningen i skolmatspr­iset är tillräckli­g för att Arkea fortsättni­ngsvis ska kunna servera elevernas favoriträt­ter.

Jalonen svarar inte på frågan om vad Åbo stad just nu betalar för pris per skolmåltid.

 ?? MAJA MEURMAN ?? VARIERANDE SALLADSBOR­D. Råvarorna som används varierar enligt säsong och tillgång.
MAJA MEURMAN VARIERANDE SALLADSBOR­D. Råvarorna som används varierar enligt säsong och tillgång.
 ?? ?? ARKEAS SERVICECHE­F. Mirva Röning säger att höjningen i skolmatspr­iset underlätta­r skolkökens verksamhet.
ARKEAS SERVICECHE­F. Mirva Röning säger att höjningen i skolmatspr­iset underlätta­r skolkökens verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland